Vpis zakladnih menic na primarni izdaji – Marec 2024
Objavljeno: 05. 03. 2024

Spoštovani,


Vljudno vas vabimo na vpis državnih zakladnih menic Republike Slovenije, ki bo potekal v obliki avkcije in sicer v torek, 12.3.2024.

 
Oddaja naročila za vpis zakladnih menic je možna prek telefona na 01 300 24 61 ali prek e-pošte na narocila@ilirika.si V primeru oddaje naročila prek e-pošte je potrebno izpolniti Obrazec za oddajo naročila ZM (pdf) in ga priložiti kot priponko v sporočilu. 


Za izračun cene pri kateri bo dosežena vaša zahtevana donosnost vas vabimo, da si pomagate s spodnjim kalkulatorjem, ki vam poleg izračunane cene pri zahtevanem donosu izpiše tudi vsoto stroškov navedenih spodaj.

 

Kalkulator za izračun donosnosti/obrestne mere zakladnih menic

 

 

 

 

 

 

Predvideni stroški za vpis zakladnih menic ob izdaji so naslednji:


•    Vzdrževanje stanj (ILIRIKA): 0,0008% vrednosti mesečno
•    Vzdrževanje stanj (KDD): 0,40 EUR + 0,00107% vrednosti mesečno
•    Strošek poravnave (KDD): 0,037%, min. 5,00 EUR oziroma max. 30,79 EUR
•    Strošek za uparitev naloga (KDD): 0,25 EUR
•    Strošek za izplačilo (KDD): 0,31 EUR
•    Strošek ob izplačilu menice (ILIRIKA): 15,00 EUR


Kaj so zakladne menice?


Zakladne menice so nematerializirani, serijski, imenski prenosljivi vrednostni papirji z dospelostjo tri, šest, dvanajst in osemnajst mesecev. Izdajajo se v apoenih po 1.000 evrov, nominalna vrednost posamezne razpisane emisije pa je odvisna od vsakokratne odločitve izdajatelja.


Zakladne menice so diskontirani vrednostni papirji: ob izdaji vlagatelji vplačajo diskontirani znesek, izdajatelj pa ob zapadlosti izplača nominalni znesek zakladnih menic. Obresti se izračunavajo z uporabo navadnega obrestnega računa, dekurzivnega načina obrestovanja in z upoštevanjem dejanskega števila dni do dospelosti ter 360 dni v letu.


Primarna izdaja zakladnih menic se izvaja na avkcijah. Vlagatelji oziroma primarni vpisniki na avkciji licitirajo prodajno ceno, s katero se odraža nominalna proporcionalna obrestna mera ponudbe. Posamezna avkcija se zapre pri enotni ceni (oziroma obrestni meri), kar pomeni, da so pri tej ceni sprejete ponudbe z višjo ali enako ceno kot enotna cena (v slednjem primeru so ponudbe lahko delno sprejete), ponudbe z nižjo ceno od enotne cene pa niso sprejete. Imetniki zakladnih menic so lahko tako pravne kot fizične osebe, ki podajajo naročila za vpis pri primarnih vpisnikih za zakladne menice. Poravnava zakladnih menic se izvede dva delovna dneva po avkciji.


Zakladne menice so uvrščene med instrumente denarnega trga Ljubljanske borze.


V kolikor bi želeli izvedeti več o podrobnostih in lastnostih zakladnih menic si lahko preberete Ponudbeni dokument za izdajo zakladnih menic.


Donosnost menic je odvisna predvsem od tržnih razmer na trgu dolžniškega kapitala. Dejanska donosnost za posamezno menico pa se oblikuje na podlagi enotne prodajne cene, določene na avkciji. Za lažjo predstavo o višini letnega donosa si lahko ogledate podatke o zadnji sprejeti donosnosti zakladnih menic glede na obdobje zapadlosti:


•    Trimesečne zakladne menice (Oznaka: TZ212) - Januar 2024: 3,20 %
•    Šestmesečne zakladne menice (Oznaka: SZ141) - Januar 2024: 3,20 %
•    Dvanajstmesečne zakladne menice (Oznaka: DZ107) - Januar 2024: 3,22 %
•    Osemnajstmesečne zakladne menice (Oznaka: OZ19) - Oktober 2023: 3,54 %


Vabimo vas, da stopite v stik z nami in pridobite več informacij. Naša ekipa borznih posrednikov vam nudi celovito podporo pri nakupu in prodaji vrednostnih papirjev. Za vsa vaša vprašanja in zanimanja smo dosegljivi na naslednjih kontaktnih podatkih:


E-pošta: sektortrgovanja@ilirika.si


Telefon: 01 300 24 61


S spoštovanjem,


ILIRIKA borznoposredniška hiša d.d., Ljubljana
 

Nazaj na novice