Dnevne novice - 21.12.2020
Objavljeno: 21. 12. 2020

SLOVENIJA

Kljub bolj dostopni shemi majhna rast posojil z državnim jamstvom

Do sredine decembra je bilo sklenjenih za nekaj več kot 61 milijonov evrov posojil podjetjem, za katere velja poroštvo države. V drugem valu koronavirusnih okužb se povpraševanje po teh kreditih ni znatneje okrepilo. Banke razlog za to še vedno pripisujejo preveč kompleksnim postopkom, a rast povpraševanja pričakujejo prihodnje leto. (STA)

Petrol načrtuje postavitev prve ultra-hitre električne polnilnice v Sloveniji

Petrol v okviru krepitve trajnostne mobilnosti v regiji intenzivno širi svojo električno polnilno infrastrukturo, predvsem v Sloveniji in na Hrvaškem. Predvidoma februarja bo število njihovih električnih polnilnic preseglo 200, v začetku prihodnjega leta pa načrtujejo tudi postavitev prve ultra-hitre polnilnice v Sloveniji, so sporočili iz družbe. (STA)

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih novembra višje

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so se novembra na mesečni ravni v povprečju zvišale za 0,2 odstotka, v medletni primerjavi pa so ostale na enaki ravni, je objavil statistični urad. V enajstih mesecih skupaj so bile cene glede na enako obdobje lani v povprečju nižje za 0,2 odstotka. (STA)

MEDNARODNI TRGI

V ameriškem kongresu dogovor o drugem proračunskem paketu pomoči zaradi pandemije

Demokratski in republikanski kongresniki so v nedeljo dosegli dogovor o drugem proračunskem paketu pomoči gospodarstvu in gospodinjstvom zaradi pandemije covida-19, ki bo proračunsko luknjo povečal za okoli 900 milijard dolarjev. Prvi paket pomoči v višini okoli 2000 milijard dolarjev je bil potrjen konec marca. (STA)

Bruselj pogojno odobril združitev avtomobilskih proizvajalcev Fiat Chrysler in PSA

Evropska komisija je pod določenimi pogoji prižgala zeleno luč načrtovani združitvi italijansko-ameriškega avtomobilskega proizvajalca Fiat Chrysler (FCA) s koncernom PSA, ki med drugim proizvaja avtomobile znamk Peugeot, Citroen in Opel. Avtomobilska velikana sta pristala na zaveze, s katerimi želi Bruselj preprečiti izkrivljanje konkurence. (STA)

Nazaj na novice