Dnevne novice - 17.12.2020
Objavljeno: 17. 12. 2020

SLOVENIJA

Sodišče EU: Slovenija kršila načelo nedotakljivosti arhivov EU

Bruselj/Luxembourg, 17. decembra - Slovenija je z enostranskim zasegom dokumentov med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije kršila načelo nedotakljivosti arhivov EU. Ker ni ustrezno sodelovala z ECB, da bi odpravila protipravne posledice te kršitve, pa je kršila tudi obveznost lojalnega sodelovanja z unijo, je danes v Luksemburgu odločilo Sodišče EU. (STA)

ECB: Sodišče EU potrdilo našo izhodiščno zaskrbljenost glede nedotakljivosti arhivov

V Evropski centralni banki (ECB) so danes v odzivu na odločitev Sodišča EU v primeru tožbe Evropske komisije proti Sloveniji glede arhivov ECB izpostavili, da sodba potrjuje njihovo izhodiščno zaskrbljenost, da pomeni zaseg dokumentov Evrosistema v prostorih Banke Slovenije kršitev načela nedotakljivosti arhivov banke. (STA)

Evropska komisija pričakuje, da bo Slovenija izvršila sodbo glede arhivov ECB

Evropska komisija jemlje na znanje odločitev Sodišča EU, da je Slovenija z enostranskim zasegom dokumentov med preiskavo v Banki Slovenije kršila načelo nedotakljivosti arhivov EU. Kot v vseh sodnih primerih pričakuje, da bo Slovenija sodbo izvršila. Na vprašanje, ali obstaja časovni okvir za izvršitev sodbe, pa v Bruslju niso odgovorili. (STA)

Banka Slovenije: Odločitev Sodišča EU glede arhivov ECB potrjuje pravilnost naših stališč

V Banki Slovenije ugotavljajo, da odločitev Sodišča EU glede tožbe Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB potrjuje pravilnost njihovih stališč v teh postopkih. "Prizadevali smo si za rešitev te problematike že v okviru domačih pravnih postopkov in pogovorov," so ob tem spomnili. (STA)

V 2021 potrebno zadolževanje v višini 5,67 milijarde evrov

Ljubljana, 17. decembra - Za izvrševanje državnega proračuna v 2021 je potrebna zadolžitev v višini 5,67 milijarde evrov, predvideva program financiranja proračuna, ki ga je v sredo sprejela vlada. V primeru te zadolžitve bi dolg državnega proračuna narasel na 36,62 milijarde evrov oz. predvidoma 75 odstotkov BDP. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Federal Reserve brez sprememb v denarni politiki

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) se na današnjem zasedanju ni odločil za spremembo denarne politike. Ob koncu dvodnevnega zasedanja se je zavezal, da bo še naprej odkupoval obveznice finančnega ministrstva in vrednostne papirje na osnovi hipotek. (STA)

Britanska centralna banka brez sprememb monetarne politike

Odbor za monetarno politiko britanske centralne banke Bank of England se na današnji seji ni odločil za spremembe; ključna obrestna mera ostaja pri 0,1 odstotka. Svet je podčrtal, da banka v času, ko pričakuje izid pogajanj o odnosih po brexitu in gospodarstvo teži pandemija covida-19, ostaja pripravljena uporabiti vse potrebne instrumente. (STA)

Deset zveznih držav ZDA toži Google zaradi monopolnega obnašanja

Pravosodni minister ameriške zvezne države Teksas Ken Paxton je v sredo na Twitterju naznanil tožbo proti spletnemu velikanu Google zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje. Tožbi se je pridružilo še devet pravosodnih ministrov republikanskih držav ZDA. (STA)

Nazaj na novice