Dnevne novice - 16.12.2020
Objavljeno: 16. 12. 2020

SLOVENIJA

Banke v desetih mesecih s padcem dobička

Ljubljana, 16. decembra - S ponovno uvedbo omejitvenih ukrepov so se pogoji poslovanja v tretjem četrtletju zaostrili, tudi za banke, ki so kljub temu v prvih desetih mesecih še vedno poslovale z razmeroma visokim dobičkom. Dobiček bank pred obdavčitvijo je v desetih mesecih na letni ravni upadel za 17 odstotkov na 454 milijonov evrov, kažejo podatki Banke Slovenije. (STA)

Za viceguvernerja Banke Slovenije prispelo sedem kandidatur

Ljubljana, 16. decembra - Predsednik republike Borut Pahor je na poziv za izbiro možnega kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije prejel sedem predlogov kandidatur. Te so oddali Arjana Brezigar Masten, Božo Emeršič, Mejra Festić, Saša Jazbec, Matjaž Koman, Primož Simončič in Tina Žumer. (STA)
MEDNARODNI TRGI

Ifo poslabšal napoved nemške gospodarske rasti za 2021

Münchenski inštitut za ekonomske raziskave Ifo je zaradi pandemije covida-19 in novih omejevalnih ukrepov poslabšal napoved nemške gospodarske rasti za prihodnje leto. Rast naj bi tako v letu 2021 dosegla 4,2 odstotka, potem ko so v prejšnji napovedi ocenili, da bo rast bruto domačega proizvoda (BDP) 5,1-odstotna. (STA)

Območje evra oktobra povečalo zunanjetrgovinski presežek

Območje z evrom je oktobra po danes objavljeni prvi oceni Eurostata izvozilo za 199,3 milijarde evrov blaga oz. devet odstotkov manj kot leto prej, uvoz pa se je zmanjšal za 11,7 odstotka na 169,3 milijarde evrov. Zunanjetrgovinski presežek je tako nanesel 30 milijard evrov, potem ko je bil oktobra lani pri 27,2 milijarde evrov. (STA)

Nazaj na novice