Dnevne novice - 06.10.2020
Objavljeno: 06. 10. 2020

SLOVENIJA

Moody's zvišal bonitetno oceno NLB in Novi KBM

Bonitetna agencija Moody's, ki je v petek za eno stopnjo zvišala bonitetno oceno Slovenije, je danes zvišala še bonitetno oceno za NLB in Novo KBM z Baa2 na Baa1. Obeti so ostali stabilni, so sporočili iz bonitetne agencije. (STA)

Huawei presenečen in razočaran nad ravnanjem slovenske vlade

Kitajski tehnološki velikan Huawei je nad novico, da naj bi ga slovenska vlada označila za dobavitelja z visokim tveganjem, presenečen in razočaran. Kot so njegovi predstavniki poudarili na današnji novinarski konferenci, jim vlada kljub večkratnim poskusom ni omogočila predstavitve stališč. Prepričani so, da za odločitev ni utemeljenih razlogov. (STA)

Nizozemec Elderson premagal Jazbeca v tekmi za položaj v izvršilnem odboru ECB

Finančni ministri držav v območju evra so za novega člana izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB) izbrali Nizozemca Franka Eldersona, ki je v tekmi za položaj premagal nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca. Novico je po Twitterju sporočil šef evroskupine Paschal Donohoe. (STA)

Banka Slovenije: Tveganja za finančno stabilnost večja

Tveganja za finančno stabilnost so se po ugotovitvah centralne banke zaradi covida-19 močno povečala. A odpornost bank na ta tveganja ostaja ob dobrem kapitalskem in likvidnostnem položaju visoka, v poročilu o finančni stabilnosti ugotavlja Banka Slovenije. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Rast industrijskih naročil v Nemčiji avgusta višja od pričakovanj

Nemčiji so avgusta po podatkih tamkajšnjega statističnega urada zabeležili 4,5 odstotka več industrijskih naročil kot julija, kar je večja rast od pričakovanj. Analitiki so namreč napovedovali, da bo avgusta rast triodstotna. (STA)

IMF: Recesija zaradi covida-19 blažja od prvotnih ocen

Zaradi velikodušnih paketov pomoči, ki so jih sprejemale države po vsem svetu, recesija svetovnega gospodarstva zaradi pandemije covida-19 ne bo tako huda, kot se je napovedovalo sprva, je danes ocenila predsednica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva. Vendar je opozorila, da krize še zdaleč ni konec. (STA)

Nazaj na novice