Dnevne novice - 15.09.2020
Objavljeno: 15. 09. 2020

SLOVENIJA

Julija približno enake plače kot junija

Povprečna plača v Sloveniji je bila julija podobna kot junija. Znašala je 1811,28 evra, kar je nominalno 0,1 odstotka manj od bruto plače za junij, realno pa približno enako. Bistvenih sprememb ni bilo tudi zato, ker so v obeh omenjenih mesecih veljali enaki ukrepi, povezani z epidemijo covida-19. Delodajalci so lahko v obeh mesecih koristili subvencije za delo s skrajšanim delovnim časom in nadomestila za začasno čakanje na delo. V neto znesku je povprečna plača za julij znašala 1176,25 evra, so izračunali na statističnem uradu. Najvišjo rast povprečne bruto plače so glede na junij opazili v dejavnosti gostinstvo, in sicer za 8,2 odstotka. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Zasedanje FOMC v znamenju pojasnjevanja novega odnosa do inflacije

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) danes v Washingtonu začenja dvodnevno zasedanje, ki se bo končalo v sredo z novinarsko konferenco predsednika Federal Reserve (Fed) Jeroma Powella. Ta bo pojasnjeval nov odnos centralne banke do ciljne inflacije. (STA)

Zaupanje nemških vlagateljev najvišje v 20 letih

Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo se je septembra nepričakovano povzpelo na najvišjo raven v 20 letih. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske raziskave (ZEW), je glede na avgust zrasel za 5,9 točke na 77,4 točke. Skok je presenetil tudi analitike, ki so napovedovali, da se bo kazalnik septembra ustavil pri 70 točkah. (STA)

Stroški dela v EU navzgor tudi v drugem četrtletju

Stroški dela na uro so se v območju evra v drugem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišali za 4,2 odstotka, v celotni EU pa za 4,1 odstotka. Najbolj so se znova zvišali v Romuniji, za 16,1 odstotka. V Sloveniji so porasli za 8,8 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. (STA)

Stopnja prostih delovnih mest v EU in območju z evrom pri 1,6 odstotka

Stopnja prostih delovnih mest v območju z evrom in v EU je bila v drugem četrtletju, ko je večina držav uvedla ukrepe za zajezitev širjenja covida-19, pri 1,6 odstotka. V prvem četrtletju je bila v obeh območjih pri 1,9 odstotka, v drugem lanskem četrtletju pa pri 2,3 odstotka, je objavil evropski statistični urad Eurostat. (STA)

Oracle potrdil namero vstopa v partnerstvo s Tiktokom

Ameriško računalniško podjetje Oracle je potrdilo novico, da namerava s kitajskim ByteDanceom, ki je lastnik Tiktoka, vstopiti v partnerski odnos. S tem bi preprečili uresničitev grožnje predsednika ZDA Donalda Trumpa o prepovedi popularnega družbenega medija v ZDA. (STA)

Nazaj na novice