Dnevne novice - 10.09.2020
Objavljeno: 10. 09. 2020

SLOVENIJA

Slovenija na lestvici ekonomske svobode napredovala na 62. mesto

Slovenija je na lestvici ekonomske svobode, ki jo danes objavljata inštitut Visio iz Slovenije in inštitut Fraser iz Kanade, napredovala za pet mest na 62. mesto med 162 državami. Čeprav je v primerjavi z lanskoletnim poročilom povečala obseg ekonomske svobode, še vedno za las zaostaja za Hrvaško, ki je uvrščena na 61. mesto. (STA)

Nadzorniki Krke na konstitutivni seji za predsednika izvolili Mermala

Nadzorni svet novomeške Krke je na sredini konstitutivni seji za predsednika izvolil Jožeta Mermala, ki je funkcijo opravljal tudi v prejšnjem mandatu. Za Mermalovega namestnika so izvolili predstavnika delničarjev Mateja Lahovnika, drugi namestnik predsednika nadzornega sveta pa je postal predstavnik zaposlenih Franc Šašek. (STA)

MEDNARODNI TRGI

ECB brez sprememb monetarne politike

Svet ECB na današnji seji ni spreminjal denarne politike. Obrestne mere tako ostajajo rekordno nizko, obseg izrednega programa nakupov vrednostnih papirjev ob pandemiji pa je še naprej predviden pri 1350 milijardah evrov. Program bo trajal vsaj do konca junija 2021, je ponovila banka. (STA)

ECB popravila gospodarsko napoved za letos na osemodstotno krčenje BDP

Evropska centralna banka (ECB) za letos območju z evrom napoveduje osemodstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP). V najnovejši, danes objavljeni oceni, je tako nekaj manj pesimistična kot junija, ko je napovedovala 8,7-odstotni upad. Prihodnje leto pričakuje petodstotno gospodarsko rast. (STA)

IAG bo zaradi koronavirusa še dodatno oklestil število letov

Letalski velikan IAG, pod okrilje katerega med drugim sodita prevoznika British Airways in španska Iberia, je v luči pandemije covida-19 napovedal dodatno zmanjšanje števila letov. Novico je podjetje sporočilo nekaj dni zatem, ko je zbralo 2,74 milijarde evrov za premagovanje koronavirusne krize. (STA)

Nazaj na novice