Dnevne novice - 09.09.2020
Objavljeno: 09. 09. 2020

SLOVENIJA

Pivčeva odstopila z mesta predsednice DeSUS, a bo na kongresu ponovno kandidirala

Aleksandra Pivec je na seji izvršnega odbora DeSUS odstopila z mesta predsednice stranke. Svet stranke, ki bo zasedal po koncu seje izvršnega odbora, bo po besedah vodje poslancev DeSUS Franca Jurše odločal o tem, kdo bo stranko vodil začasno, do kongresa. Pivčeva sicer napoveduje, da bo na kongresu vnovič kandidirala za predsednico. (STA)

Sodišče EU zavrnilo tožbo Slovenije glede terana

Splošno sodišče EU je danes v Luksemburgu zavrnilo tožbo Slovenije za razglasitev ničnosti delegirane uredbe, v skladu s katero je ime teran pod določenimi pogoji lahko navedeno kot sorta vinske trte na etiketi hrvaških vin. Sodišče je tako potrdilo izjemo za Hrvaško, na samo zaščito slovenskega terana v EU pa sodba ne vpliva. (STA)

Slovenija po besedah Židana uspela ohraniti zaščito terana

Nekdanji minister za kmetijstvo Dejan Židan je poudaril, da zaradi odločitve sodišča EU v zvezi s teranom občuti "grenkobo". "A uspelo nam je, da smo ohranili zaščito terana," je dejal v izjavi za medije v prostorih državnega zbora. Po njegovi oceni z odločitvijo sodišča največ izgubijo potrošniki. (STA)

MEDNARODNI TRGI

London objavil predlog zakona, s katerim bi kršil sporazum o brexitu

Britanska vlada je danes objavila predlog zakona o notranjem trgu, s katerim bi kršili sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz EU. Britanski premier Boris Johnson je danes stopil v bran predlogu. Evropska komisija je že pred objavo zakona zahtevala izredno srečanje s predstavniki Združenega kraljestva, da bi jim ti pojasnili podrobnosti zakona. (STA)

AstraZeneca prekinila preizkušanje cepiva proti covidu-19

Farmacevtsko podjetje AstraZeneca je v torek sporočilo, da je prekinilo klinično testiranje cepiva proti covidu-19, ki ga razvijajo skupaj z univerzo Oxford. Pojasnili so, da gre za rutinsko ravnanje, potem ko se je pri enem od sodelujočih prostovoljcev pojavila bolezen, ki je ni mogoče pojasniti. (STA)

Francoski LVMH ustavil postopek prevzema ameriškega Tiffanyja

Francoski proizvajalec in prodajalec luksuznega blaga LVMH je danes sporočil, da ni v položaju, ki bi omogočal nadaljevanje 16,2 milijarde dolarjev vrednega postopka prevzema ameriškega draguljarja Tiffany. V Tiffanyju so na to zagrozili s sodnimi postopki, s katerimi bi LVMH prisilili v sklenitev posla. (STA)

Nazaj na novice