Dnevne novice - 08.09.2020
Objavljeno: 08. 09. 2020

SLOVENIJA

Skupina Gorenje lani s 55 milijonov evrov izgube

Skupina Gorenje je lani zabeležila 55,2 milijona evrov čiste izgube, potem ko je predlani izguba znašala 111,2 milijona evrov oz., ob neupoštevanju enkratnih dogodkov, 37,3 milijona evrov. Prihodki so lani za štiri odstotke presegli predlanske, znašali so 1,23 milijarde evrov, kaže letno poročilo, objavljeno na spletni strani Ajpesa. (STA)

Evropska komisija odobrila 80 milijonov evrov kohezijskih sredstev za drugi tir

Evropska komisija je odobrila naložbo v višini 80 milijonov evrov iz kohezijskega sklada za gradnjo predora in dveh viaduktov na projektu drugi tir Divača-Koper, so sporočili iz komisije. Po besedah komisarke za kohezijo in reforme Elise Ferreire projekt ne bo koristil le povezljivosti v Sloveniji, ampak bo podpiral tudi delovanje notranjega trga. Nova proga je bistvena za obvladovanje rastočega povpraševanja vzdolž poti in povezavo ključnega koridorja v jedrnem omrežju s pomorskimi potmi, so ob odobritvi sredstev za drugi tir zapisali v Bruslju. Projekt bo, kot so še zapisali na komisiji, s preusmeritvijo cestnega prometa na železnico prispeval tudi k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida in dušikovih oksidov ter s tem izboljšal lokalno kakovost zraka v skladu s cilji zelenega dogovora EU, ki jim sledi tudi kohezijska politika. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Avstrija izdala obveznice z negativnim donosom

Avstrija je danes s povečanjem izdaj dveh državnih obveznic na finančnih trgih zbrala milijardo evrov svežih sredstev. Donos do dospelosti je bil v obeh primerih negativen, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. (STA)

Nemški izvoz julija na mesečni ravni porasel

Nemški izvozniki počasi lezejo iz luknje, v katero jih je potisnila globalna pandemija covida-19. Izvoz se je julija glede na junij povečal za 4,7 odstotka, na letni ravni pa je bil še vedno 11 odstotkov nižji. Uvoz se je na mesečni ravni okrepil za 1,1 odstotka, na letni ravni pa je bil manjši za 11,3 odstotka, kažejo podatki statističnega urada. (STA)

Japonska v drugem četrtletju še z nekoliko večjim padcem BDP od prvih ocen

Japonsko gospodarstvo se je v drugem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta skrčilo za 28,1 odstotka, danes objavljena ocena pa je še za 0,3 odstotne točke slabša kot prejšnja. Gre za največji letni padec japonskega BDP po letu 1980, odkar so na voljo primerljivi podatki. Na četrtletni ravni je bil padec 7,9-odstoten. (STA)

BDP območja z evrom po novi oceni v drugem četrtletju upadel za 11,8 odstotka

Bruto domači proizvod (BDP) območja z evrom se je v drugem četrtletju, ki ga je močno zaznamovala globalna pandemija covida-19, v primerjavi s predhodnim trimesečjem skrčil za 11,8 odstotka. V celotni EU je v primerjalnem obdobju padel za 11,4 odstotka, je danes novo oceno sporočil evropski statistični urad Eurostat. (STA)

Francoskemu gospodarstvu se v tretjem četrtletju obeta odboj

Francoskemu gospodarstvu, ki se je v drugem letošnjem četrtletju skrčilo za rekordnih 13,8 odstotka, se v tretjem trimesečju obeta 17-odstotna rast, je izračunal tamkajšnji nacionalni statistični urad Insee. V celotnem letu statistiki sicer ostajajo pri napovedi devetodstotnega gospodarskega krčenja. (STA)

General Motors lastniško vstopa v proizvajalca tovornjakov brez emisij

Ameriški avtomobilski koncern General Motors (MG) in podjetje Nikola, ki razvija tovornjake brez emisij, sta danes napovedala strateško partnerstvo. V okviru dogovora bo GM prejel 11-odstotni lastniški delež v Nikoli v zameno za tehnologijo in proizvodnjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Nazaj na novice