Dnevne novice - 03.09.2020
Objavljeno: 03. 09. 2020

SLOVENIJA

Pravobranilka: Slovenija kršila evropsko pravo glede nedotakljivosti arhivov ECB

Slovenija je z zasegom dokumentov Evropske centralne banke (ECB) v kriminalistični preiskavi v Banki Slovenije v povezavi s sanacijo bank konec leta 2013 kršila protokol 7 o privilegijih in imunitetah k pogodbi o delovanju EU, ki zagotavlja nedotakljivost arhivov ECB, je presodila generalna pravobranilka Juliane Kokott. (STA)

Število brezposelnih avgusta nižje za 1,4 odstotka

Ob koncu avgusta je bilo v evidenci brezposelnih prijavljenih 88.172 brezposelnih oseb, kar na mesečni ravni predstavlja 1,4-odstotni padec, na letni pa 23,2-odstotno rast. Na novo se je registrirala več kot tretjina manj oseb kot julija, a še vedno skoraj četrtina več kot avgusta lani, je danes objavil Zavod RS za zaposlovanje. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Ameriški javni dolg bo prihodnje leto presegel obseg letnega BDP

Kongresni urad za proračun (CBO) je v sredo poročal, da bo javni dolg ZDA prihodnje leto prvič od konca druge svetovne vojne večji od celotnega letnega BDP največje ekonomije na svetu. Letni BDP ZDA je bil lani vreden 21.430 milijard dolarjev, letos bo zaradi pandemije covida-19 manjši. (STA)

Ameriške tovarne julija s 6,4-odstotno rastjo naročil

Ameriške tovarne so julija dobile za 466,1 milijarde dolarjev naročil, kar je 27,8 milijarde dolarjev oziroma 6,4 odstotka več kot junija, poroča ministrstvo za trgovino ZDA. To je že tretja mesečna rast zapored, analitiki pa so pričakovali le okoli šestodstotno rast. (STA)

Trgovina na drobno v EU po dveh mesecih rasti julija znova upadla

Trgovina na drobno je v Evropi julija kljub rahljanju ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 po dveh mesecih rasti znova upadla. Na mesečni ravni je v območju evra nazadovala za 1,3 odstotka in v EU za 0,8 odstotka. Medletno je medtem napredovala za 0,4- oz. 0,7 odstotka. V Sloveniji so se številke na mesečni ravni zvišale, na letni pa znižale. (STA)

Kitajska kritična do najnovejše indijske prepovedi 118 kitajskih aplikacij

Kitajska je danes obsodila najnovejšo prepoved Indije za več kitajskih tehnoloških aplikacij, vključno z računalniško igro PUBG. Indija je doslej že prepovedala 106 kitajskih aplikacij, med njimi Tiktok velikana Tencent, tokratna prepoved pa se nanaša na 118 aplikacij. (STA)

Francija naj bi z novimi ukrepi zagotovila 160.000 novih delovnih mest

Francija v središče novega svežnja za okrevanje gospodarstva, ki bo vreden 100 milijard evrov, postavlja delovna mesta, so danes sporočile francoske oblasti. Za prihodnje leto so napovedale 160.000 delovnih mest. Paket naj bi Francijo pripravil na obdobje do leta 2030. (STA)

Nazaj na novice