Dnevne novice - 01.09.2020
Objavljeno: 01. 09. 2020

SLOVENIJA

Slovenija v drugem četrtletju s 13-odstotnim padcem BDP

Slovenski BDP se je v drugem četrtletju, ko so bili ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 na vrhuncu, glede na enako obdobje lani realno zmanjšal za 13 odstotkov. Globina padca je skladna s pričakovanji institucij, že od tretjega četrtletja naprej pa je napovedano izboljšanje, čeprav je negotovost glede novega koronavirusa velika. (STA)

Nova KBM in Abanka uradno združeni

Nova KBM in Abanka sta se po pridobitvi dovoljenja bančnega regulatorja s 1. septembrom uradno združili. Doslej največja združitev v bančnem sektorju v Sloveniji prinaša banko z bilančno vsoto v višini več kot 8,5 milijarde evrov, strankam pa prek 960 bančnih točk, so sporočili iz Nove KBM. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Ifo: Avgusta občutno boljše razpoloženje v nemški avtomobilski industriji

Razpoloženje v nemški avtomobilski industriji, ki je zelo pomembna tudi za slovenska podjetja iz te panoge, se je avgusta izboljšalo, v novi raziskavi ugotavlja münchenski inštitut Ifo. "Luč je prodrla v temno klet," je stanje opisal vodja raziskav pri Ifu Klaus Wohlrabe. (STA)

Nemška vlada izboljšala gospodarsko napoved za letos

Koronska kriza bo v nemškem gospodarstvu predvidoma povzročila nekoliko manjšo škodo, kot se je vlada v Berlinu bala pred nekaj meseci. Za celotno letošnje leto vlada kanclerke Angele Merkel tako pričakuje 5,8-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP), kar bi pomenilo 0,5 odstotne točke boljši rezultat od aprilske napovedi. (STA)

Območje evra avgusta z deflacijo

Območje evra je avgusta zabeležilo deflacijo, kažejo prvi predhodni podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Cene so se znižale za 0,2 odstotka, kar pomeni strm padec od julijske 0,4-odstotne inflacije in je daleč od cilja Evropske centralne banke (ECB). (STA)

Kitajski predelovalni sektor avgusta pospešil

Aktivnost v kitajskem predelovalnem sektorju se je avgusta okrepila najbolj v skoraj desetletju, sta danes sporočili analitski podjetji Caixin in Markit. Indeks nabavnih menedžerjev je bil za avgust pri 53,1 točke, kar je 0,3 točke nad julijsko vrednostjo. Raven nad 50 točk nakazuje rast, pod 50 pa krčenje aktivnosti. (STA)

Madžarski BDP se je v drugem četrtletju medletno skrčil za 13,6 odstotka

Madžarski bruto domači proizvod (BDP) se je v letošnjem drugem četrtletju, ki ga je zaznamovala pandemija covida-19, medletno skrčil za 13,6 odstotka. Močno sta nazadovali tako predelovalna industrija kot storitveni sektor, je razvidno iz danes objavljene druge ocene madžarskega statističnega urada KSH. (STA)

Zoper Wirecard skoraj 150 prijav finančnih nepravilnosti

Nemška agencija FIU, pristojna za preprečevanje pranja denarja, preiskuje 144 prijav in namigov sumljivih aktivnosti, povezanih z zdaj insolventnim ponudnikom plačilnih storitev Wirecard, je danes v Bonnu sporočil tiskovni predstavnik nemške carinske uprave, ki bdi nad FIU. (STA)

Alitalia ob polletju s 430 milijonov evrov izgube

Italijanski letalski prevoznik Alitalia je v prvem letošnjem polletju, ko so bila potniška letala po vsem svetu zaradi pandemije covida-19 večinoma prizemljena, ustvaril 430 milijonov evrov izgube. To je 250 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani, poroča milanski časnik Corriere della Sera. (STA)

Facebook Avstralcem zaradi predlagane zakonodaje zagrozil s prepovedjo objav medijskih novic

Ameriški Facebook je danes zagrozil, da bo uporabnikom in medijskim organizacijam v Avstraliji prepovedal deljenje lokalnih in mednarodnih novic na Facebooku in Instagramu, potem ko je tamkajšnja vlada objavila zakonski predlog, po katerem bi digitalni velikani plačevali za uporabo medijskih vsebin, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Nazaj na novice