Dnevne novice - 27.08.2020
Objavljeno: 27. 08. 2020

SLOVENIJA

Fiskalni svet pri analizi napovedi makroekonomskih in javnofinančnih agregatov ni zaznal večjih odstopanj

Odstopanja makroekonomskih in javnofinančnih napovedi Umarja in ministrstva za finance od realizacije niso bistveno drugačna od tistih, ki jih za Slovenijo pripravljajo mednarodne institucije, je z analizo ugotovil fiskalni svet. Razlike med napovedmi posameznih institucij so majhne v primerjavi z velikostjo odstopanj vseh napovedi od realizacije. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Naročila trajnih dobrin v ZDA julija narasla za 11,2 odstotka

Naročila trajnih dobrin so v ZDA julija na mesečni ravni narasla za 11,2 odstotka oziroma za 23,2 milijarde dolarjev na 230,7 milijarde dolarjev. Že junija so v primerjavi z majem narasla za 7,7 odstotka. Poročilo ministrstva za trgovino je presenetilo analitike, ki so za julij napovedovali manj kot petodstotno rast. (STA)

Generalni direktor Tiktoka zapušča podjetje

Generalni direktor Tiktoka, ki upravlja priljubljeno istoimensko družbeno omrežje, Kevin Mayer je po nekaj mesecih na položaju napovedal svoj odhod iz družbe. Kot je pojasnil v pismu zaposlenim, se je politično okolje v zadnjih tednih precej spremenilo. Tiktok se je namreč znašel na udaru ameriškega predsednika Donalda Trumpa. (STA)

Švica po zgodovinskem padcu BDP pristala v recesiji

Švica je po zgodovinskem 8,2-odstotnem padcu bruto domačega proizvoda (BDP) v drugem četrtletju pristala v recesiji, je objavilo tamkajšnje ministrstvo za gospodarstvo. Kot so dodali, gre za največji padec od leta 1980, ko so začeli spremljati gibanje gospodarstva po četrtletjih. V prvem četrtletju je bil padec BDP 2,5-odstoten. (STA)

Najnovejši član v indeksu DAX Delivery Hero v polletju poglobil izgubo

Podjetje za dostavo hrane Delivery Hero, ki je pred kratkim v nemškem borznem indeksu DAX zamenjalo ponudnika plačilnih storitev Wirecard, je prvo polovico leta končalo s 443 milijonov evrov izgube. To je več kot dvakrat toliko kot v tem času lani, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Rolls Royce v prvem polletju s 5,4 milijarde funtov izgube

Britanski proizvajalec motorjev Rolls-Royce, ki deluje v letalskem, obrambnem in energetskem sektorju, je v prvem polletju zabeležil 5,4 milijarde funtov (šest milijard evrov) čiste izgube. V enakem obdobju lani je izguba znašala 909 milijonov funtov. Poslovanje je narekovala pandemija novega koronavirusa, ki je praktično ustavila letalski promet. (STA)

Nazaj na novice