Dnevne novice - 26.08.2020
Objavljeno: 26. 08. 2020

SLOVENIJA

Sava Re namerava kljub priporočilu AZN izplačati dividende

Sava Re bo Agenciji za zavarovalni nadzor (AZN) poslala obvestilo, v katerem bo utemeljila svojo namero, da izplača dividende. Če AZN ne bo imela zadržkov, bo sklicana skupščina za izplačilo dividende, je danes sporočila družba. AZN je zavarovalnicam priporočila, naj zaradi negotovosti glede epidemije zadržijo izplačilo dividend. (STA)

Skupina Luka Koper v polletju s 40-odstotnim padcem čistega dobička

Skupina Luka Koper je v prvi polovici leta ustvarila 107 milijonov evrov čistih prihodkov, kar je 11 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, medtem ko je čisti dobiček upadel za 40 odstotkov na 15 milijonov evrov. Poslovanje je krojila predvsem pandemija covida-19, ki je močno vplivala na blagovne tokove po celem svetu. Delničarji Luke Koper so na današnji skupščini podprli nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga glede uporabe lanskega bilančnega dobička. Tako bodo za izplačilo dividend namenili 14,98 milijona evrov oz. 1,07 evra bruto na navadno delnico, preostalih dobrih 15 milijonov evrov bilančnega dobička pa bo ostalo nerazporejenih. Na skupščini so poleg tega soglašali s podelitvijo razrešnice članom uprave in nadzornega sveta družbe. Največ razprave je bilo namenjene seznanitvi z letnim poročilom za poslovno leto 2019, ko je skupina Luka Koper dosegla za tretjino nižji čisti dobiček kot leto prej. Kot je poudaril predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, je bil glavni izziv v poslovanju družbe v lanskem letu prehod na nov model zaposlovanja, pri čemer so bili stroški dela višji za 14 milijonov evrov. (STA)

Cinkarna Celje v polletju ob nekoliko nižjih prihodkih za petino znižala dobiček

Cinkarna Celje je v prvem polletju ustvarila 88,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke manj kot v primerljivem obdobju lani in 51 odstotkov načrtovanega zneska za letos. Dobiček iz poslovanja v višini 11,7 milijona evrov je bil nižji za 22 odstotkov, čisti dobiček z 9,9 milijona evrov pa je bil za 21 odstotkov nižji. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Nemčija podaljšala shemo skrajšanega delovnika

Nemška vlada je danes podaljšala shemo subvencioniranja skrajšanega delovnika, ki bo tako do 24 mesecev - najdlje do konca 2021 - na voljo vsem podjetjem, ki se bodo pri zvezni agenciji za delo prijavila do konca letošnjega leta. Obenem je do konca leta podaljšala ukrep pomoči majhnim podjetjem, podaljšala je tudi omilitev insolvenčne zakonodaje. (STA)

Ameriško tehnološko podjetje Palantir bi se na newyorške borze uvrstilo neposredno

Ameriško tehnološko podjetje Palantir, specializirano za analizo podatkov, je razkrilo načrte za neposredno uvrstitev svojih delnic na newyorške borze, s čimer bi se izognilo običajnemu pristopu podjetij z javno ponudbo novih delnic. Če bo javnosti precej neznano podjetje napoved uresničilo, bi lahko šlo za enega večjih borznih debijev doslej. (STA)

Pričakovanja nemških izvoznikov avgusta nekoliko slabša

Pričakovanja nemških izvoznikov so se avgusta po treh zaporednih izboljšanjih nekoliko poslabšala. Kazalnik, ki ga za proizvodni sektor izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je z julijskih 7,5 točke znižal na 5,1 točke. Kot so poudarili v Ifu, gre nemškim izvoznikom glede na zahtevne globalne gospodarske razmere dobro. (STA)

Nazaj na novice