Dnevne novice - 17.08.2020
Objavljeno: 17. 08. 2020

SLOVENIJA

Svet DeSUS bo o Pivčevi razpravljal v torek prihodnji teden

Člani sveta DeSUS bodo o zaupnici predsednici Aleksandri Pivec razpravljali prihodnji teden v torek, in ne ta teden v četrtek, kot je bilo sprva rečeno. Kot je pojasnil predsednik sveta Tomaž Gantar, je namreč za četrtek popoldne sklicana seja vlade. Prepričan je tudi, da se bo zgodba z DeSUS slabo končala, če bo stranko še naprej vodila Pivčeva. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Japonska v drugem četrtletju z rekordnim padcem BDP

Tokio, 17. avgusta - Japonski bruto domači proizvod se je v drugem četrtletju glede na predhodno skrčil za 7,8 odstotka, preračunano na letno raven pa je bil padec 27,8-odstoten. Gre za največji padec, odkar so leta 1980 začeli beležiti primerljive podatke. V četrtletju, prvem trimesečju fiskalnega leta, je potrošniška poraba padla za 8,2 odstotka, investicije podjetij za 1,5 odstotka. Izvoz je bil nižji za 18,5 odstotka, uvoz pa za 0,5 odstotka. To je bilo tretje zaporedno četrtletje s padcem BDP. Ustavitev gospodarske aktivnosti v aprilu in maju zaradi korornavirusa je imela hude posledice, je komentiral japonski gospodarski minister Yasutoshi Nishimura in napovedal ukrepe za zagon gospodarstva. V fiskalnem letu, ki se je končalo marca letos, je japonsko gospodarstvo stagniralo. V predhodnem fiskalnem letu se je BDP zvišal za 0,3 odstotka. (STA)

ZDA z dodatnimi sankcijami za kitajski Huawei

Ameriška administracija je danes še dodatno razširila sankcije zoper kitajsko podjetje Huawei, s čimer je tehnološkemu velikanu dodatno omejila dostop do računalniških čipov in drugih tehnologij. (STA)

Ryanair bo v začetku jeseni zmanjšal število načrtovanih letov

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair bo septembra in oktobra ob manj rezervacijah zaradi vnovičnega širjenja novega koronavirusa po Evropi zmanjšal število letov za 20 odstotkov. Države za zajezitev okužb sprejemajo različne ukrepe, število rezervacij letalskih kart pa je v zadnjih dneh močno upadlo. (STA)

Sanofi v prevzem ameriške skupine Principia Biopharma

Francoski farmacevtski velikan Sanofi namerava za 3,68 milijarde dolarjev (3,1 milijarde evrov) kupiti ameriško skupino Principia Biopharma. Z nakupom želi okrepiti področje raziskav in razvoja na področju avtoimunskih in alergijskih bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Nazaj na novice