Dnevne novice - 14.08.2020
Objavljeno: 14. 08. 2020

SLOVENIJA

Skupina NLB v polletju zaradi slabitev in rezervacij s padcem dobička

Skupina NLB je v prvem polletju ustvarila 73,7 milijona evrov čistega dobička, kar je 22 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Poslovanje v šestmesečju je zaznamovala epidemija covida-19, vendar pa nadzorni svet ugotavlja, da je skupina kljub oblikovanju oslabitev in rezervacij poslovala stabilno in dobičkonosno, so sporočili iz NLB. Poslovanje skupine NLB je bilo v letošnjem prvem polletju po ocenah prvega moža Blaža Brodnjaka zelo solidno. "Napovedovanje za naprej je izziv, a smo v NLB po polletni predstavi kljub negotovostim zaradi covida-19 precej optimistični," je v današnji predstavitvi rezultatov dejal Brodnjak. (STA)

V polletju 5,6-odstotni upad gradbenih del

Vrednost gradbenih del je bila v prvem polletju letos za 5,6 odstotka nižja kot v enakem obdobju lani. Pri tem je bila vrednost del na stavbah nižja za 8,3 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 4,2 odstotka, je danes objavil statistični urad. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Območje evra v polletju s skoraj 13-odstotnim padcem izvoza blaga

Države območja z evrom so v prvem polletju letos v tretje države izvozile za 1015 milijard evrov blaga, kar je 12,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, uvoz od tam pa je upadel za 12,9 odstotka na 929 milijard evrov. Celotna EU je izvoz znižala za 12,4 odstotka na 921,6 milijarde evrov, uvoz pa za 13,6 odstotka na 847,5 milijarde evrov. (STA)

Potrjen 12,1-odstotni padec BDP območja z evrom v drugem četrtletju

Evropski statistični urad Eurostat je danes potrdil prvo oceno s konca julija, da je BDP območja z evrom v drugem četrtletju na četrtletni ravni upadel za 12,1 odstotka. Popravil pa je podatek za EU, in sicer je BDP unije upadel za 11,7 odstotka, ne za 11,9 odstotka, kot je bilo objavljeno sprva. (STA)

Volkswagen letos doslej s skoraj četrtinskim padcem prodaje

Nemški avtomobilski koncern Volkswagen je od začetka leta do konca julija dobavil 4,78 milijona vozil, kar je 23,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. So pa v koncernu zadovoljni z julijsko prodajo, ki je bila zahvaljujoč rasti na Kitajskem skoraj na enaki ravni kot julija lani. (STA)

Nazaj na novice