Dnevne novice - 13.08.2020
Objavljeno: 13. 08. 2020

SLOVENIJA

Pompeo in Janša pričakujeta okrepitev gospodarskih odnosov

Slovenski premier Janez Janša in njegov visoki gost, ameriški državni sekretar Mike Pompeo sta danes na Bledu potrdila dobre odnose med državama in skupne vrednote. "Naše prijateljstvo in strateško partnerstvo raste," je zatrdil Pompeo. Izrazil je tudi prepričanje, da bo njegov obisk okrepil gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in ZDA. (STA)

Slovenija in ZDA podpisali izjavo o varnosti omrežij 5G

Slovenski zunanji minister Anže Logar in ameriški državni sekretar Mike Pompeo sta danes na Bledu podpisala izjavo o varnosti omrežij 5G. Kot so ob podpisu izjave poudarili na zunanjem ministrstvu (MZZ), je podpis potrditev slovenskih prizadevanj za okrepitev kibernetske varnosti države v zadnjih letih. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Število novih prošenj za nadomestilo za brezposelne v ZDA prvič po marcu upadlo pod milijon

V ZDA je prvič od začetka pandemije covida-19 v marcu število novih prošenj za nadomestilo za brezposelne prejšnji teden upadlo pod milijon. Za nadomestilo je na novo zaprosilo 963.000 brezposelnih, kar je precej manj od pričakovanj analitikov. (STA)

ZDA prilagodile seznam carin na evropsko blago

V sporu glede subvencij EU evropskemu proizvajalcu letal Airbus v Washingtonu niso posegli še po dodatnih ukrepih. Kot je v sredo sporočil ameriški trgovinski odposlanec Robert Lighthizer, ostajajo pri višjih carinah na 7,5 milijarde dolarjev evropskega blaga, so pa seznam nekoliko prilagodili. EU se je odzvala z olajšanjem. (STA)

Thyssenkrupp zaradi pandemije poglobil izgubo

Nemški industrijski konglomerat Thyssenkrupp je v drugem trimesečju še poglobil izgubo zaradi pandemije covida-19 in s tem povezanim zaprtjem tovarn. Skupina, ki se ukvarja s širokim spektrom proizvodnje, od železa do podmornic, je imela v trimesečju 678 milijonov evrov čiste izgube, potem ko je ta v enakem obdobju lani dosegla 94 milijonov evrov. (STA)

Lufthansa prekinila pogajanja s sindikatom o varčevalnih ukrepih

Vodstvo nemške Lufthanse je prekinilo pogajanja s sindikatom Verdi glede krčenja stroškov pri letališčem osebju. Verdi, ki zastopa 35.000 zaposlenih, je predlagal za okoli 600 milijonov evrov prihrankov, kar pa ni dovolj za menedžment, ki se spopada z velikimi težavami zaradi novega koronavirusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Koronska kriza pahnila Tui v milijardno izgubo

Ustavitev turističnih potovanj zaradi pandemije covida-19 je največje turistično podjetje na svetu Tui pahnila globoko v rdeče številke. Ker je moralo v tretjem četrtletju poslovnega leta, med aprilom in junijem, odpovedati skoraj vse počitniške ponudbe, je izgubilo 1,4 milijarde evrov. (STA)

Carlsberg v polletju s slabšo prodajo

Danski pivovar Carlsberg je v prvem polletju ustvaril 28,8 milijarde danskih kron (3,9 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, kar je 12,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je upadel za 7,3 odstotka na 2,9 milijarde kron. Objavil je napoved za celotno leto, v katerem pričakuje od 10 do 15 odstotkov nižji dobiček iz poslovanja. (STA)

Nazaj na novice