Dnevne novice - 07.08.2020
Objavljeno: 07. 08. 2020

SLOVENIJA

V polletju sklenjenih za okoli 40 odstotkov manj nepremičninskih poslov

V Sloveniji je bilo v polletju po prvih podatkih geodetske uprave evidentiranih 10.800 kupoprodajnih pogodb za nepremičnine, katerih skupna vrednost je znašala 770 milijonov evrov. V primerjavi z drugim polletjem lani sta bili številki nižji za 40 odstotkov, v primerjavi s prvim pa za 40 oziroma 45 odstotkov. (STA)

Slovenski izvoz v prvem polletju nižji za 5,6 odstotka

Slovenija je junija izvozila za 2,68 milijarde evrov blaga, kar je 4,2 odstotka manj kot junija lani. Vrednost uvoza se je zmanjšala za 5,1 odstotka na 2,56 milijarde evrov. V polletju se je izvoz v medletni primerjavi zmanjšal za 5,6 odstotka na 15,91 milijarde evrov, uvoz pa za 10,3 odstotka na 15,08 milijarde evrov. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Stopnja brezposelnosti v ZDA upadla na 10,2 odstotka, zaposlovanje upočasnjeno

Stopnja brezposelnosti v ZDA je julija upadla na 10,2 odstotka, potem ko je bila mesec pred tem 11,1-odstotna. Ameriško gospodarstvo je julija ustvarilo 1,8 milijona novih delovnih mest, kar je manj kot junija in maja, saj rast števila okužb z novim koronavirusom zavira okrevanje gospodarstva, vendar bolje od pričakovanj analitikov. (STA)

V ZDA padec števila vlog za pomoč za brezposelne

V ZDA so minuli teden prejeli 1,19 milijona prošenj za pomoč v času brezposelnosti. Številka se je po predhodnih dveh tednih rasti tokrat znižala. A analitiki ob negotovih razmerah zaradi novega koronavirusa ocenjujejo, da bo okrevanje trga dela dolgotrajno. (STA)

Trump z izvršnim ukazom za prepoved Tiktoka in Wechata

Ameriški predsednik Donlad Trump je izdal izvršni ukaz za prepoved uporabe družbenih omrežij Tiktok in Wechat, ki sta v lasti kitajskih podjetij Bytedance in Tencent. Odlok bo v veljavi čez 45 dni, aplikaciji pa bosta lahko ostali na voljo, če bosta prešli v roke ameriških lastnikov. Tiktok je zaradi tega že napovedal uporabo vseh pravnih sredstev. (STA)

Trump znova uvedel 10-odstotne carine na kanadski aluminij

Ameriški predsednik Donald Trump je znova uvedel 10-odstotne uvozne carine na kanadski aluminij, ki bodo v veljavo stopile 16. avgusta. Prepričan je, da je ključna ameriška trgovinska partnerica preplavila njihov trg z aluminijem in pri tem izkoristila ZDA. Kanada je že napovedala povračilne ukrepe. (STA)

Rast nemške zunanje trgovine in proizvodnje kaže na okrevanje gospodarstva

Nemška zunanja trgovina in industrijska proizvodnja sta se junija okrepila, kažejo danes objavljeni statistični podatki, ki potrjujejo okrevanje največjega gospodarstva območja evra. Proizvodnja se je na mesečni ravni povečala za 8,9 odstotka, nemški izvoz pa se je okrepil za 14,9 odstotka. Rast je presegla pričakovanja analitikov. (STA)

Kitajska julija z nepričakovano visoko rastjo izvoza

Kitajski izvoz je julija na letni ravni narasel za 7,2 odstotka, kar je preseglo pričakovanja analitikov. Vrednost uvoza, izražena v dolarjih, se je medtem na letni ravni znižala za 1,4 odstotka. Zunanjetrgovinski presežek je julija dosegel 62,3 milijarde dolarjev, potem ko se je junija oblikoval pri 46,4 milijarde dolarjev. (STA)

Nazaj na novice