Dnevne novice - 04.08.2020
Objavljeno: 04. 08. 2020

SLOVENIJA

Za čakanje na delo in karanteno doslej izplačanih prek 243 milijonov evrov

Zavod RS za zaposlovanje je v petek izvedel novo tranšo povračil nadomestil plač z naslova čakanja na delo, in sicer v višini 59.820 evrov evrov. Skupaj je doslej za ta ukrep izplačal 243 milijonov evrov, za ukrep karantena pa 171.552 evrov. Naslednja tranša povračil po protikoronski zakonodaji bo 10. avgusta, so za STA povedali na zavodu. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Bundesbank bo še naprej odkupovala obveznice evrskih držav

Nemška centralna banka Bundesbank bo tudi v prihodnje sodelovala v programu odkupa obveznic PSPP, ki ga je leta 2015 vzpostavila Evropska centralna banka (ECB). Ocenjuje namreč, da je to skladno z odločitvijo nemškega ustavnega sodišča oziroma razvojem dogodkov po njej, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Ifo: V nemški avtomobilski panogi še naprej pozitivni signali

Napovedi za nemško avtomobilsko industrijo so se julija vnovič izboljšale. Kazalnik pričakovanj v tej industriji se je v mesečni primerjavi povzpel s 27 na 43,7 točke. Trenutne razmere so še vedno negativne, proizvajalci pa pričakujejo rast izvoza, je pokazala zadnja raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. (STA)

Trump: Prodaja TikToka v šestih tednih, sicer bo prepovedan

Ameriški predsednik Donald Trump je dal kitajskemu lastniku priljubljenega kitajskega spletnega družbenega omrežja za deljenje videoposnetkov TikTok šest tednov časa, da proda svojo ameriško enoto ameriškemu podjetju. Če se za to ne bo odločil, bo omrežje v ZDA prepovedano, je napovedal v ponedeljek. (STA)

Cene industrijskih proizvodov v območju evra in EU višje za 0,7 odstotka

Cene industrijskih proizvodov v območju evra in EU so se junija v primerjavi z majem povišale za po 0,7 odstotka. Na letni ravni so cene v območju evra upadle za 3,7, v uniji pa za 3,4 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada. (STA)

Španija julija s presenetljivim padcem brezposelnosti

Brezposelnost je v Španiji julija na mesečni ravni kljub drastičnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa upadla za 2,3 odstotka. Brez dela je bilo tako uradno 3,8 milijona ljudi, je danes objavilo špansko ministrstvo za delo. Številke so presenetile tudi analitike, ki so pričakovali rast za 20.000 brezposelnih. (STA)

Fraport namerava zaradi padca dobička odpustiti med 3000 in 4000 zaposlenih

Upravljalec letališč Fraport, ki med drugim upravlja tudi Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, namerava zaradi padca dobička in posledic pandemije covida-19 odpustiti med 3000 in 4000 zaposlenih. Število zaposlenih je že zmanjšal Fraport Slovenija, ki je imel v polletju 6,1 milijona evrov izgube iz poslovanja in 58-odsotni padec prihodkov. (STA)

Francoski regulator suspendiral banko Morgan Stanley kot prodajalko obveznic

Francoski regulator je ameriški investicijski banki Morgan Stanley vsaj za tri mesece odvzel funkcijo osrednjega prodajalca francoskih državnih obveznic, saj je ugotovil, da je manipulirala s cenami. (STA)

Pandemija proizvajalcu žganih pijač Diageo odnesla polovico dobička

Največji proizvajalec žganih pijač na svetu Diageo je v poslovnem letu, ki se je zaključilo konec junija, vknjižil 2,1 milijarde funtov (2,3 milijarde evrov) dobička iz poslovanja, kar je 47 odstotkov manj kot v letu dni pred tem. Kot so pojasnili v podjetju, je padec posledica pandemije covida-19. (STA)

Easyjet v trimesečju s pričakovano izgubo, vendar optimistično glede okrevanja

Britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet je v trimesečju, ki se je sklenilo konec junija, pričakovano beležil izgubo, saj je bila večina njihovih letal v tem času prizemljenih. Kljub temu pa v družbi z optimizmom zrejo v prihodnost in pričakujejo postopno okrevanje sektorja, ki ga je prizadela pandemija covida-19. (STA)

Nove zahteve za Boeingova letala 737 max

Ameriška Zvezna uprava za civilno letalstvo (FAA) je v ponedeljek ameriškemu proizvajalcu Boeing postavila nove zahteve za sporna letala 737 max, ki so povsod po svetu prizemljena že od marca lani. Četudi bi model dovoljenje, da se vrne v zrak, dobil prihodnje leto, kot je napovedano, pa bi lahko še naprej na tleh ostal zaradi pandemije covida-19. (STA)

Bayer v četrtletju zaradi sklenjene poravnave z globoko izgubo

Nemški kemični velikan Bayer je v letošnjem drugem četrtletju zaradi sklenjene poravnave, ki se je nanašala na večino sodnih postopkov v zvezi s spornim herbicidom Roundup v ZDA, zašel globoko v rdeče številke. Izguba se je povzpela na 9,5 milijarde evrov, medtem ko je imela družba lani okoli 400 milijonov evrov dobička. (STA)

BP v četrtletju zaradi padca povpraševanja z veliko izgubo

Britanski energetski velikan BP je v drugem četrtletju zaradi manjšega povpraševanja po nafti, ki je posledica pandemije covida-19, in padca cen energentov, vknjižil 16,8 milijarde dolarjev izgube (14,1 milijarde evrov). Skupina je ob objavi poslovnih rezultatov opozorila na negotovost, prisotno na naftnem trgu. (STA)

Sony v četrtletju s polovico višjim dobičkom

Japonski proizvajalec elektronike Sony je v prvem četrtletju svojega poslovnega leta, med aprilom in junijem, zabeležil 53,3-odstoten skok čistega dobička, tako da je ta dosegel 233,25 milijarde jenov (1,9 milijarde evrov). Skok pripisuje povečanemu povpraševanju po njegovih igralnih in spletnih storitvah ter poslovanju finančne enote. (STA)

Nazaj na novice