Dnevne novice - 29.07.2020
Objavljeno: 29. 07. 2020

SLOVENIJA

Delo: Alfi več kot 80-odsotni lastnik terjatev do skupine Tuš

Sklad Alfi je z nakupom zadnjega dela terjatev Abanke postal več kot 80-odstotni lastnik vseh finančnih terjatev do skupine Tuš, poroča Delo. Ta teden bo podpisan okvirni sporazum o prestrukturiranju, tako da bo Engrotuš razdolžen. V Alfiju so nakup potrdili, niso pa ga komentirali. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Nemška podjetja bodo v prihodnje manj odpuščala

Nemška podjetja bodo v prihodnje manj odpuščala. Pesimizem je v zadnjih dveh mesecih občutno splahnel, nemški trg dela pa kljub temu še ni povsem "varen". Ukinjanje delovnih mest je tako še vedno predvideno predvsem v predelovalni industriji, je razvidno iz raziskave münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. (STA)

Rio Tinto v polletju s petino nižjim dobičkom

Anglo-avstralski rudarski velikan Rio Tinto je v letošnjem prvem polletju vknjižil 20-odstotni padec čistega dobička, tako da se je ta ustavil pri 3,3 milijarde dolarjev (2,8 milijarde evrov). Padec dobička so v konglomeratu pričakovali, deloma pa so ga pripisali nižjim cenam aluminija in bakra. Ne glede na to bodo izplačali vmesne dividende. (STA)

Starbucks zdrsnil v izgubo

Ameriška veriga kavarn Starbucks je v minulem poslovnem četrtletju predvsem zaradi posledic pandemije covida-19 zdrsnila v rdeče številke. Izgube je bilo za 46 centov na delnico, potem ko je v enakem obdobju lani kavarna pridelala 78 centov dobička na delnico. Izguba je nekoliko nižja od pričakovanj analitikov. (STA)

Ebay med pandemijo krepko povečal prihodke in dobiček

Ameriški spletni trgovec Ebay je v drugem četrtletju letos, ko je spletno nakupovanje med pandemijo novega koronavirusa poskočilo, zabeležil 2,87 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje, kar je 18 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je porasel za 85 odstotkov na 740 milijonov dolarjev, je v torek po zaprtju borze objavila družba. (STA)

Heathrow ob milijardni izgubi poziva k testiranju potnikov

Britansko letališče Heathrow, eno največjih v Evropi, je, potem ko je v prvem letošnjem polletju zabeležil 1,1 milijarde funtov (1,2 milijarde evrov) izgube pred davki. Ob tem so britansko vlado pozvali k vzpostavitvi programa za testiranje potnikov na okužbo z novim koronavirusom, ki bi nadomestil karantene. (STA)

Santander po odpisih z 11 milijardami evrov minusa

Španska banka Santander je po odpisih v višini 12,6 milijarde evrov, ki jih je naredila zaradi poslabšanih gospodarskih obetov zaradi pandemije novega koronavirusa, v drugem četrtletju zabeležila 11,1 milijarde evrov čiste izgube. V banki pravijo, da to ni vplivalo na likvidnost, na kar da kaže 1,5 milijarde evrov dobička iz rednega delovanja. (STA)

Nemška podjetja na Kitajskem zmanjšala pričakovanja glede okrevanja

Nemška podjetja na Kitajskem napovedujejo, da se bo njihovo poslovanje na predkrizno raven vrnilo najhitreje prihodnje leto. Več kot 70 nemških podjetij opozarja, da je upanje, da se bo poslovanje normaliziralo že sredi letošnjega leta, že splahnelo, več kot polovica pa jih letos napoveduje dvomestni upad prihodkov. (STA)

Volkswagen naj bi načrtno izločil bosanskega dobavitelja Prevent

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen se je znašel v središču nove afere. Po poročanju nemškega spletnega portala Business Insider naj bi ustanovil posebno delovno skupino, katere naloga je bila znebiti se bosanskega dobavitelja, skupine Prevent. Ta namreč ni pristala na znižanje cen in je prekinila dobavo, kar je Volkswagnu prineslo težave. (STA)

Hongkonški BDP v drugem četrtletju nazadoval za devet odstotkov

Hongkong je v drugem letošnjem četrtletju zabeležil devetodstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), je danes sporočila tamkajšnja vlada. Gospodarsko nazadovanje tega svetovnega finančnega vozlišča je v prvi vrsti posledica pandemije covida-19. (STA)

Sanofi v polletju z rahlo rastjo prihodkov

Francoski farmacevt Sanofi je v prvem polletju letos na ravni skupine zabeležil 17,2 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 0,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je porasel za 8,7 odstotka na 3,5 milijarde evrov. Prihodki v drugem četrtletju so nekoliko upadli, rast čistega dobička pa je bila nižja. (STA)

Dobiček Barclaysa zaradi koronavirusa strmoglavil za 66 odstotkov

Britanska banka Barclays je prvo polletje sklenila s 695 milijoni funtov (766,9 milijona evrov) čistega dobička, kar je dve tretjini manj kot v enakem obdobju lani. Tudi dobiček te banke so oklestile potrebe po rezervacijah za spopad z izgubami z naslova pandemije covida-19. Barclays je zanje namenila 3,7 milijarde funtov (štiri milijarde evrov). (STA)

Deutsche Bank v četrtletju močno oklestila čisto izgubo

Nemški bančni velikan Deutsche Bank je v letošnjem drugem četrtletju zabeležil 77 milijonov evrov čiste izgube, kar glede na enako obdobje lani pomeni velik napredek, saj je čista izguba banke tedaj znašala 3,3 milijarde evrov. Letošnji minus je sicer posledica pandemije covida-19, zaradi katere je Deutsche Bank več kot početverila rezervacije. (STA)

Nazaj na novice