Dnevne novice - 28.07.2020
Objavljeno: 28. 07. 2020

SLOVENIJA

Podjetniški sklad z novimi kreditnimi linijami za blaženje posledic koronske krize

Slovenski podjetniški sklad zapira nekatere garancijske linije, katerih sredstva so bila zaradi potrebe po blažitvi posledic epidemije covida-19 porabljena hitreje od prvotnih pričakovanj. Sklad bo za nadaljnje blažitve posledic koronske krize ponudil liniji neposrednih kreditov in mikrokreditov, so sporočili iz sklada. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Fed začenja zasedanje v luči negotovega gospodarskega okrevanja

Člani odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) bodo danes začeli dvodnevno zasedanje. Potekalo bo v luči negotovega okrevanja. Medtem ko nekateri sektorji okrevajo, s trga dela prihajajo manj spodbudne novice. A mešani signali po oceni analitikov ne bodo dovolj, da bi v Federal Reserve (Fed) spreminjali denarno politiko. (STA)

Gospodinjstva v EU v prvem četrtletju zaradi covida-19 zmanjšala potrošnjo

Pandemija covida-19 je zarezala tudi v potrošnjo gospodinjstev. V prvem četrtletju letos, ko so države EU v marcu začele uvajati ukrepe za zajezitev posledic pandemije, se je realna potrošnja gospodinjstev na prebivalca na četrtletni ravni v območju z evrom zmanjšala za tri odstotke, v celotni EU pa je nazadovala za 2,9 odstotka. (STA)

ECB bankam priporoča dodaten zamik izplačila dividend

Evropska centralna banka (ECB) je banke danes pozvala, naj izplačilo dividend ali bonusov zamaknejo do začetka prihodnjega leta in si s tem zagotovijo ustrezno likvidnost za soočanje s koronavirusno krizo. S tem je podaljšala priporočilo iz letošnjega marca, ko je bankam svetovala, naj z izplačilom počakajo najmanj do letošnjega oktobra. (STA)

Republikanci predlagajo tisoč milijard dolarjev za okrevanje gospodarstva v ZDA po pandemiji

Republikanci v ameriškem senatu so v ponedeljek predlagali dodatnih tisoč milijard dolarjev (860 milijard evrov) vreden sveženj ukrepov za okrevanje ameriškega gospodarstva v ZDA po pandemiji covida-19. O predlaganem načrtu se bodo morali republikanci uskladiti z demokrati, ki so sveženj že označili za popolnoma neprimernega. (STA)

PSA kljub pandemiji ohranil dobičkonosnost

Francoski avtomobilski proizvajalec PSA je danes sporočil, da je kljub upadu prodaje zaradi pandemije covida-19 v prvem polletju ohranil dobičkonosnost. Čisti dobiček se je sicer v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za dve tretjini na 595 milijonov evrov. Število prodanih avtomobilov je upadlo za 45,7 odstotka. (STA)

Atlantic Grupa v polletju z nekoliko nižjimi prihodki in dobičkom

Hrvaška Atlantic Grupa, katere del je tudi Droga Kolinska, je v prvem polletju ustvarila 327,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 0,9 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je padel za 5,5 odstotka na 31,6 milijona evrov, čisti dobiček pa se je ustavil pri 24,2 milijona evrov, kar je 3,7 odstotka nižje. (STA)

Nissan zaradi pandemije za letos napoveduje 6,4-milijardno izgubo

Japonski proizvajalec avtomobilov Nissan v tekočem poslovnem letu - do konca marca 2021 - pričakuje 6,4 milijarde dolarjev (5,44 milijarde evrov) čiste izgube. Kot so danes pojasnili v družbi, so posledice pandemije covida-19 obsežne, predvsem pa razmere ostajajo negotove. V prvem četrtletju je čista izguba dosegla 2,7 milijarde dolarjev. (STA)

Sandoz vlaga v tovarno antibiotikov na Tirolskem

Nemška skupina Sandoz, ki je v lasti švicarskega Novartisa, pod njenim okriljem pa je tudi Lek, je napovedala skupno naložbo z avstrijsko vlado v tovarno v Kundlu na Tirolskem. Skupno 150 milijonov evrov bodo namenili novim tehnologijam za razvoj in proizvodnjo aktivnih učinkovin za penicilinska zdravila. (STA)

Pandemija oklestila četrtletni dobiček McDonaldsa

Ameriška veriga restavracij s hitro prehrano McDonalds je v drugem četrtletju ustvarila 3,8 milijarde dolarjev (3,23 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, kar je 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je skrčil za 68 odstotkov na 483,8 milijona dolarjev. V družbi za slabše rezultate krivijo pandemijo covida-19. (STA)

LVMH kljub padcu prihodkov optimističen

Francoski proizvajalec in prodajalec luksuznega blaga LVMH je v prvem letošnjem polletju ustvaril 18,4 milijarde evrov prihodkov, kar je 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kot so izpostavili v družbi, so kljub vsemu zadovoljni, saj so se s koronavirusno krizo dobro soočili. Spodbudno je tudi okrevanje prodaje, predvsem na Kitajskem. (STA)

Pfizer presegel pričakovanja in izboljšal celoletno napoved

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer je v drugem četrtletju ustvaril 11,8 milijarde dolarjev (10 milijard evrov) prihodkov od prodaje, kar je 11 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kot so pojasnili, je bilo zaradi pandemije manj zdravljenj. Rezultat je kljub vsemu boljši od napovedi, zato je družba izboljšala napoved celoletnega poslovanja. (STA)

Nazaj na novice