Dnevne novice - 16.07.2020
Objavljeno: 16. 07. 2020

SLOVENIJA

Siol: Tožilec zavrgel ovadbo proti Širclju v preiskavi poslov DUTB

Tožilec Boštjan Valenčič je zavrgel kazensko ovadbo proti Andreju Širclju, ki je bila posledica hišne preiskave NPU leta 2015, poroča spletni portal Siol. Širclju je ovadba kot tedanjemu predsedniku upravnega odbora DUTB skupaj s soosumljenimi očitala oškodovanje države za skoraj tri milijone evrov, kolikor so bile vredne sporne svetovalne pogodbe. (STA)

MEDNARODNI TRGI

ECB brez sprememb monetarne politike

Svet Evropske centralne banke (ECB) danes pričakovano ni spreminjal denarne politike. Nespremenjene ostajajo obrestne mere, pa tudi izredni pandemični program odkupov obveznic (PEPP) v vrednosti 1350 milijard evrov ter nakupi obveznic v okviru rednega programa v višini 20 milijard evrov mesečno ter z začasnim dodatnim svežnjem 120 milijard evrov. (STA)

Prodaja na drobno v ZDA junija zrasla za 7,5 odstotka

Prodaja na drobno je junija v ZDA še zrasla, a po precej nižji stopnji kot maja, je danes sporočila tamkajšnja vlada. Potem ko so maja zabeležili 18,2-odstotno rast, se je prodaja junija okrepila za 7,5 odstotka oz. za 524 milijard dolarjev. (STA)

Industrijska proizvodnja ZDA junija z drugo mesečno rastjo zapored

Industrijska proizvodnja je v ZDA junija od maja narasla za 5,4 odstotka, kar je že drugi zaporedni mesec rasti, potem ko je že maja od aprila narasla za 1,4 odstotka. Kljub temu je še vedno daleč pod ravnjo pred izbruhom pandemije novega koronavirusa v marcu. (STA)

Območje evra maja z občutno nižjim zunanjetrgovinskim presežkom

Območje z evrom je maja zabeležilo 9,4 milijarde evrov presežka v zunanji trgovini z blagom, medtem ko je ta maja lani dosegel 20,7 milijarde evrov. Izvoz se je medletno zmanjšal za 29,5 odstotka na 143,3 milijarde evrov, uvoz pa za 26,7 odstotka na 133,9 milijarde evrov. Slovenija in Ciper sta maja edina zabeležila rast izvoza. (STA)

Kitajsko gospodarstvo v drugem četrtletju okrevalo

Kitajsko gospodarstvo se je v drugem četrtletju povzpelo iz koronavirusnega brezna. Bruto domači proizvod (BDP) države se je med aprilom in junijem glede na enako obdobje lani okrepil za 3,2 odstotka, kar je precej nad pričakovanji. V prvem četrtletju je Kitajska še beležila 6,8-odstotno krčenje gospodarstva. (STA)

Prodaja novih vozil v EU je prvi polovici leta padla za 38 odstotkov

Prodaja novih vozil v EU se je v prvi polovici leta po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA) medletno zmanjšala za 38,1 odstotka. Samo junija je bilo registriranih 949.722 novih vozil, kar je 22,3 odstotka manj kot junija lani, je sporočilo združenje. (STA)

Bank of America v drugem četrtletju s padcem dobička

Druga največja ameriška banka Bank of America je v drugem četrtletju zabeležila 3,3 milijarde dolarjev (2,9 milijarde evrov) čistega dobička, kar 54 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Padec gre pripisati zlasti visokim rezervacijam, ki ji banka v luči pandemije koronavirusa in ustavitve gospodarstva predvidela za morebitna slaba posojila. (STA)

Pri American Airlines ogroženih 25.000 delovnih mest

Ameriška letalska družba American Airlines je 25.000 delavcev obvestila, da bi jih lahko s 1. oktobrom odpustili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do jeseni sicer podjetju odpuščanje prepovedujejo pogoji prejete državne pomoči. (STA)

Združena skupina FCA in PSA se bo imenovala Stellantis

Italijansko-ameriški avtomobilski proizvajalec Fiat Chrysler Automobiles (FCA) in njegov francoski tekmec Peugeot Citroen (PSA), ki se združujeta, sta dosegla dogovor o imenu nastajajoče skupine. Imenovala se bo Stellantis, vozila pa bodo še naprej proizvajali pod obstoječimi znamkami, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Nazaj na novice