Dnevne novice - 09.07.2020
Objavljeno: 09. 07. 2020

SLOVENIJA

Krkinim delničarjem za tretjino višja dividenda kot lani, med nadzorniki tudi Lahovnik

Delničarji Krke so na današnji skupščini potrdili sklep o izplačilu dividend v višini 4,25 evra bruto na delnico, kar je za tretjino več kot lani. Ob seznanitvi s spodbudnimi polletnimi podatki o poslovanju so imenovali tudi štiri nove nadzornike.
S sklicem skupščine so bili za imenovanje v devetčlanski nadzorni svet predlagani obstoječi nadzorniki Julijana Kristl, Boris Žnidarič in Jože Mermal - ta trenutno tudi predseduje nadzornemu svetu, kot novo ime pa je bil predlagan Peter Filipič.
Vendar pa je Slovenski državni holding na skupščini podal nasprotni predlog, s katerim je namesto Filipčiča predlagal ekonomista Mateja Lahovnika. Tako so bili za štiriletno mandatno obdobje izvoljeni Kristlova, Žnidarič, Mermal in Lahovnik. (STA)

Skupina Krka v prvem polletju s krepko rastjo dobička

Skupina Krka je po predhodni oceni v prvi polovici leta zabeležila 803,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je povečala za 15 odstotkov na 160,3 milijona evrov, je danes objavila Krka. (STA)

Poroštvena shema v učinkovito delovanje jeseni

SID banka bo pri poroštveni shemi zagotovila učinkovito izvedbo uredbe in zakona, da bodo komercialne banke lahko nudile ta posojila in prejele državno poroštvo. Pričakuje, da bo shema začela učinkovito delovati jeseni, je prvi mož SID banke Sibil Svilan povedal na sredini e-seji skupščine GZS. (STA)

MEDNARODNI TRGI

V ZDA za pomoč za brezposelne zaprosilo še 1,3 milijona ljudi

V ZDA so minuli teden prejeli 1,31 milijona novih prošenj za pomoč za primer brezposelnosti. Hitrost odpuščanj, povezanih s pandemijo covida-19, se ob ponovnem zaganjanju javnega življenja počasi umirja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Nemški izvoz maja skromno okreval

Nemčija je maja izvozila za 80,3 milijarde evrov blaga, kar je devet odstotkov več kot aprila. V primerjavi z majem lani je bil izvoz še vedno 29,7 odstotka nižji, navaja nemški statistični urad. V četrtem mesecu je sicer nemško gospodarstvo na letni ravni zabeležilo rekordni 31,1-odstotni padec izvoza, potem ko je svet zajela pandemija covida-19. (STA)

Evroskupina bo izbrala novega šefa

Finančni ministri držav v območju evra bodo danes na virtualnem zasedanju izbrali svojega novega vodjo. Za predsedniški položaj evroskupine se potegujejo Španka Nadia Calvino, ki velja za favoritinjo, Luksemburžan Pierre Gramegna in Irec Paschal Donohoe. Nov mandat, ki traja dve leti in pol, se začne 13. julija. (STA)

Britanski Boots bo odpustil več kot 4000 ljudi

Britanska farmacevtska veriga Boots bo, potem ko je epidemija covida-19 močno zarezala v njene prihodke, odpuščala. Kot so danes sporočili iz podjetja, bodo ukinili več kot 4000 delovnih mest, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

SAP pozitivno presenetil s četrtletnim dobičkom

Največji evropski proizvajalec programske opreme SAP je v drugem četrtletju kljub težavam, povezanim s pandemijo covida-19, pozitivno presenetil s poslovnimi rezultati. Pred davki je ustvaril 1,96 milijarde evrov dobička, kar je osem odstotkov več kot od aprila in junija lani. Analitiki so pričakovali 1,8 milijarde evrov. (STA)

Letalska družba United načrtuje ukinitev 36.000 delovnih mest

Ameriška letalska družba United je v sredo obvestila zaposlene, da se oktobra obeta ukinitev 36.000 delovnih mest. To je skoraj polovica vseh, kar bodo skušali omiliti z zgodnjim upokojevanjem. Izguba službe se obeta 15.000 stevardesam, 11.000 agentom na terminalih, 5500 vzdrževalcem in 2250 pilotom. (STA)

Nazaj na novice