Dnevne novice - 03.07.2020
Objavljeno: 03. 07. 2020

SLOVENIJA

Banke v treh mesecih prejele 23.700 vlog za odlog plačila kredita

Slovenske banke so v prvih treh mesecih veljave zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev prejele 23.700 vlog kreditojemalcev za odlog plačila, kar predstavlja 3,6 odstotka vseh sklenjenih kreditov. Skupen znesek odloženih obveznosti znaša 401,1 milijona evrov, so sporočili iz Banke Slovenije. (STA)

Telekom Slovenije še brez odločitve glede prodaje Planet TV

Potem ko so v javnosti zaokrožile informacije, da naj bi Telekom Slovenije Planet TV prodal madžarski televizijski hiši TV2, nadzorniki Telekoma odločitve o tem še niso sprejeli. Nadzorni svet Telekoma je imel prodajo na dnevnem redu četrtkove seje, a je odločitev o prodaji po poročanju medijev prestavil na eno od prihodnjih sej. (STA)

SID banka izdala prvo "covid-19" obveznico

SID banka je v sredo na mednarodnih trgih izdala prvo "covid-19" obveznico. Obveznico z ročnostjo petih let je ponudila na javni dražbi, z njo pa je zbrala skoraj 350 milijonov evrov. Letna obrestna mera je bila določena pri 0,125 odstotka, donos do dospetja pa pri 0,141 odstotka. (STA)

Junija prvič po treh mesecih manj brezposelnih

Konec junija je bilo v evidenci brezposelnih registriranih 89.377 oseb, kar je 1,1 odstotka manj kot maja in 26,3 odstotka več kot junija lani, so objavili na Zavodu RS za zaposlovanje. Po treh mesecih rasti števila brezposelnih se je junija povečalo število prostih delovnih mest, hkrati pa so se umirila odpuščanja, so pojasnili. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Podatki z ameriškega trga dela že drugi mesec zapored nad pričakovanji

Podatki o zaposlovanju na ameriškem trgu dela so že drugi mesec zapored občutno presegli pričakovanja. Ameriški delodajalci so ob odpiranju gospodarstva po osrednjem delu koronske krize junija ustvarili 4,8 milijona delovnih mest več, kot so jih ukinili. Stopnja brezposelnosti je upadla s 13,3 na 11,1 odstotka. (STA)

Zasebni delodajalci v ZDA junija neto ustvarili 2,4 milijona delovnih mest

Zasebni delodajalci so glede na poročilo podjetja ADP junija v ZDA ustvarili 2,4 milijona delovnih mest več kot so jih ukinili. Istočasno pa je ADP za maj dramatično popravil statistiko. Če je uvodoma poročal o 2,76 milijona neto ukinjenih delovnih mestih, je zdaj to popravil na 3,1 milijona neto odprtih delovnih mest. (STA)

Ameriške tovarne maja prejele za osem odstotkov več naročil kot aprila

Ameriške tovarne so maja prejele za osem odstotkov več naročil kot aprila, ko so jih v primerjavi z marcem dobile za 13,5 odstotka manj. Vrednost novih naročil je maja v primerjavi z aprilom narasla za 30,5 odstotka na 412,8 milijarde dolarjev, v primerjavi z majem lani pa je upadla za 10,3 odstotka. (STA)

Ifo: Pred gospodarstvom območja z evrom počasno okrevanje

Gospodarstvu območja z evrom, ki je v drugem letošnjem četrtletju zaradi pandemije covida-19 utrpelo globok padec, se v tretjem četrtletju obeta počasno okrevanje. Rast BDP naj bi bila 8,3-odstotna, v zadnjem letošnjem četrtletju pa 2,8-odstotna, napoveduje münchenski gospodarski inštitut Ifo v sodelovanju s švicarskim inštitutom KOF. (STA)

Cene industrijskih izdelkov v EU tudi maja nižje

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so se maja, tretji mesec po uvedbi omejevalnih ukrepov zaradi koronavirusa v državah EU, na mesečni ravni v območju z evrom znižale za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,5 odstotka. Medletno je bilo znižanje pet- oziroma 4,6-odstotno, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. (STA)

V prvem četrtletju največji skok varčevanja gospodinjstev v EU doslej

Stopnja varčevanja gospodinjstev v območju evra je bila v prvem četrtletju letos, ko so države počasi začele uvajati ukrepe za zajezitev pandemije covida-19, pri 16,9 odstotka, kar je 4,2 odstotne točke več od zadnjega četrtletja 2019. Gre za največji skok po letu 1999, odkar evropski statistični urad Eurostat spremlja ta kazalnik. (STA)

Nazaj na novice