Dnevne novice - 02.07.2020
Objavljeno: 02. 07. 2020

SLOVENIJA

Škof odstopil s čela SDH, vodenje holdinga začasno prevzel Kržan

Gabrijel Škof je danes odstopil z mesta predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). Kot so sporočili iz družbe, se je za to odločil iz osebnih razlogov in se bo posvetil drugim izzivom. Vodenje holdinga bo v četrtek začasno prevzel član nadzornega sveta Igor Kržan. (STA)

Razmere na avtomobilskem trgu se po epidemiji počasi stabilizirajo

Ljubljana, 2. julija - V Sloveniji je bilo v prvi polovici leta prvič registriranih 31.741 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 32,55 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Prodaja vozil je v preteklih mesecih zastala predvsem zaradi epidemije covida-19, so se pa razmere junija stabilizirale. Padec prodaje je bil v šestem mesecu 7,27-odstoten. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Povzetki zadnjega zasedanja Fedovega Odbora za odprti trg ne nakazujejo sprememb v denarni politiki

V sredo objavljeni povzetki z zadnjega zasedanja Odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) ne nakazujejo nobenih kratkoročnih sprememb v denarni politiki, ki je usmerjena v pomoč gospodarstvu zaradi pandemije koronavirusa. (STA)

Zasebni delodajalci v ZDA junija neto ustvarili 2,4 milijona delovnih mest

New York, 2. julija - Zasebni delodajalci so glede na poročilo podjetja ADP junija v ZDA ustvarili 2,4 milijona delovnih mest več kot so jih ukinili. Istočasno pa je ADP za maj dramatično popravil statistiko. Če je uvodoma poročal o 2,76 milijona neto ukinjenih delovnih mestih, je zdaj to popravil na 3,1 milijona neto odprtih delovnih mest. (STA)

Predelovalna industrija v ZDA junija opazno okrevala

Vrednost indeksa predelovalne industrije v ZDA, ki jo izračunava Inštitut za upravljanje s ponudbo (ISM), se je junija na mesečni ravni povečala s 43,1 na 52,6 točke. S tem se je prvič po treh mesecih znašla nad 50 točkami, ki predstavljajo rast. (STA)

Pandemija covida-19 maja znova zvišala brezposelnost v EU

Stopnja brezposelnosti se je maja zaradi pandemije covida-19 v območju evra na mesečni ravni zvišala za 0,1 odstotne točke na 7,4 odstotka, v celotni EU pa prav tako za 0,1 odstotne točke na 6,7 odstotka. Glede na maj lani je medtem upadla za 0,2 odstotne točke oz. se ni spremenila, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. (STA)

Cene industrijskih izdelkov v EU tudi maja nižje

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so se maja, tretji mesec po uvedbi omejevalnih ukrepov zaradi koronavirusa v državah EU, na mesečni ravni v območju z evrom znižale za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,5 odstotka. Medletno je bilo znižanje pet- oziroma 4,6-odstotno, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. (STA)

Ifo: Junija v nemški avtomobilski panogi vendarle pozitivni signali

Nemška avtomobilska industrija v prihodnjih mesecih računa na počasno okrevanje, je pokazala zadnja raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. Pričakovanja v nemškem avtomobilskem sektorju, ki je zelo pomemben tudi za slovenske proizvajalce avtomobilskih delov, so bila sicer junija pozitivna prvič v sedmih mesecih. (STA)

Tesla prehitela Toyoto kot tržno najbolj vredno avtomobilsko podjetje

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v sredo prehitel japonskega velikana Toyota na vrhu lestvice proizvajalcev avtomobilov z največjo tržno vrednostjo na svetu. Naziv je Tesla osvojil, čeprav v primerjavi s Toyoto izdela in proda zanemarljivo število vozil in doslej še nikoli ni ustvaril letnega dobička. (STA)

Nemški preiskovalci v aferi dieselgate pod drobnogled vzeli še Continental

Na sedežu nemškega proizvajalca avtomobilskih delov Continental je danes potekala hišna preiskava, povezana z afero dieselgate, poroča francoska tiskovna agencija. Iz podjetja so sporočili, da s preiskovalci sodelujejo, ob tem pa so zanikali vpletenost v goljufanje na testih izpušnih plinov. (STA)

Nazaj na novice