Dnevne novice - 29.06.2020
Objavljeno: 29. 06. 2020

SLOVENIJA

Delo: Croatia Osiguranje izgubila pravni boj za povečanje deleža v Savi Re

Hrvaška skupina Adris in njena zavarovalnica Croatia Osiguranje sta pred slovenskimi sodišči izgubili pravni boj za povečanje deleža v Savi Re, poroča današnje Delo. Potem ko nista uspeli v tožbah proti Agenciji za zavarovalni nadzor (AZN) na upravnem sodišču, sta bili neuspešni tudi z vloženimi revizijami na vrhovnem sodišču. (STA)

Brezposelnost upadla četrti teden zapored

Število registriranih brezposelnih je minuli teden upadlo četrtič zapored in tako ostalo pod 90.000, kažejo vmesni podatki Zavoda RS za zaposlovanje. Brezposelnost je sicer v Sloveniji začela naraščati z izbruhom novega koronavirusa oz. ukrepi za njegovo zajezitev, rast pa je bila najbolj intenzivna v prvi polovici aprila. (STA)

Bruselj odobril slovensko shemo pandemične državne pomoči za podjetja

Evropska komisija je Sloveniji odobrila 600 milijonov evrov vredno shemo državne pomoči za podjetja, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa. Pomoč bodo podjetja v različnih sektorjih dobila v obliki nepovratnih sredstev, ugodnosti pri plačilih in subvencij plač, so danes sporočili v Bruslju. (STA)

Nadzorni svet NLB bo še naprej vodil Karpe

Člani nadzornega sveta NLB so na prvi seji po skupščini banke, ki je sredi junija povečala število članov v svetu, v petek za predsednika tega organa znova izbrali Primoža Karpeta, njegov namestnik pa ostaja Andreas Klingen. Nadzorni svet po novem šteje 11 članov, spremenjeni statut pa sicer omogoča 12 članov, so sporočili iz NLB. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU junija navzgor

Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je junija izboljšalo. Kazalnik gospodarskega razpoloženja (ESI), ki ga izračunava Evropska komisija, se je v območju z evrom na mesečni ravni zvišal za 8,2 točke na 75,7 točke, v celotni EU pa za 8,1 točke na 74,8 točke. V Sloveniji se je vrednost ESI zvišala za 5,1 točke na 79,6 točke. (STA)

Johnson v infrastrukturo usmerja dodatno milijardo funtov

Britanski premier Boris Johnson je napovedal, da bo država v infrastrukturo usmerila dodatno milijardo funtov (1,1 milijarde evrov). S sredstvi bo gradila oz. obnavljala šole, posredno pa spodbujala gospodarstvo in ustvarjanje delovnih mest, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Macron za zeleno gospodarstvo obljubil dodatnih 15 milijard evrov

Francoski predsednik Emmanuel Macron je za ekološko transformacijo države in njenega gospodarstva v prihodnjih dveh letih obljubil dodatnih 15 milijard evrov. Civilna družba mu je predložila 149 predlogov za zaščito ozračja, od katerih je zavrnil tri, ostale bo posredoval v implementacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

BP za pet milijard dolarjev prodal del premoženja Ineosu

Globalni energetski velikan BP je sporočil, da bo svojo petrokemično dejavnost prodal proizvajalcu kemikalij Ineos. Posel, ki ga morajo odobriti še regulatorji, je vreden pet milijard dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Nazaj na novice