Dnevne novice - 24.06.2020
Objavljeno: 24. 06. 2020

SLOVENIJA

Vlada za podaljšanje ukrepa čakanja na delo vsaj do konca julija

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele tretjega protikoronskega zakona. Kot je na novinarski konferenci pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj, je ena od ključnih rešitev v noveli podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo, k čemer je posebej glasno pozivalo gospodarstvo, in sicer za en mesec do konca julija, nato pa ga bo mogoče s sklepom vlade še dvakrat podaljšati, vsakič za en mesec. Poleg tega predlagana novela breme plačila karantene znova prelaga na državo, vzpostavlja podlago za uvedbo aplikacijo za sledenje, zagotavlja finančno pomoč socialnim zavodom in širi nabor tistih, ki lahko sprejemajo turistične bone. Med slednjimi bodo tako lahko tudi izvajalci, odprti samo v času turistične sezone. Novela zakona naj bi učinkovala od 1. julija dalje, in sicer tudi v primeru, da do tedaj še ne bo sprejeta. (STA)

Gospodarsko razpoloženje drugi mesec zapored navzgor

Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je junija izboljšalo drugi mesec zapored. Kazalnik je bil z -24,0 odstotne točke za 8,7 odstotne točke višji kot maja. Je bil pa še za 29,3 odstotne točke nižji kot junija lani in za 24,1 odstotne točke nižji od dolgoletnega povprečja. (STA)

Trgovina na drobno se krepi

Prihodek v trgovini na drobno, ki je v zadnjih treh mesecih padal in aprila dosegel najnižjo raven po letu 2006, se je maja okrepil. V primerjavi z aprilom je bil za 12,8 odstotka višji. Še vedno pa je bil nižji v medletni primerjavi, in sicer za 10,6 odstotka. (STA)

Širše vodstvo Hidrie skupaj s strateškim partnerjem objavilo namero za prevzem H&R

Predstavniki notranjih lastnikov in širšega vodstva Hidrie so danes skupaj s strateškim partnerjem, podjetnikom Alexom Luckmannom, objavili namero za prevzem družbe H&R, ki je lastnica idrijske družbe. Omenjeni so sicer že zdaj že imetniki 52,03 odstotka družbe H&R. (STA)

MEDNARODNI TRGI

ZDA grozijo evropskim državam z novimi carinami

ZDA grozijo EU in Veliki Britaniji z uvedbo novih carin. Administracija predsednika Donalda Trumpa namerava uvesti ali zvišati carine na blago v vrednosti 3,1 milijarde dolarjev, med drugim na olive, pivo, gin in tovornjake, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Ifo: Razpoloženje v nemškem gospodarstvu občutno boljše

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je junija občutno izboljšalo. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je povzpel na 86,2 točke, kar je 6,5 točke več kot maja. To je največje izboljšanje kazalnika v zgodovini izračunavanja. (STA)

Swissport bo v Veliki Britaniji odpustil več kot 4000 ljudi

Podjetje Swissport, ki nudi storitve letalski industriji, je napovedal ukinitev več kot 4000 delovnih mest v Veliki Britaniji. Delovno silo na Otoku bo s tem približno prepolovil. Kot razlog je navedel globalno pandemijo bolezni novega koronavirusa, zaradi katere so letala prizemljena, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Nazaj na novice