Dnevne novice - 23.06.2020
Objavljeno: 23. 06. 2020

SLOVENIJA

Za Slovenijo obravnava tožbe zaradi arhivov ECB zelo pozitivna

Sodišče EU je včeraj v Luksemburgu obravnavalo tožbo Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije v povezavi s sanacijo bank konec leta 2013. Slovenska zastopnica Katja Rejec Longar je obravnavo ocenila kot zelo pozitivno. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Padanje gospodarske aktivnosti v območju z evrom junija počasnejše

Gospodarska aktivnost zasebnega sektorja v območju z evrom se je junija še naprej krčila, a je bila stopnja krčenja glede na vrhunec pandemije novega koronavirusa na stari celini počasnejša, je sporočila analitska hiša IHS Markit. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je bil junija pri 47,5 točke. (STA)

WTO: Globalna trgovina v četrtletju z manjšim padcem od bojazni

Obseg globalne trgovine se je po prvih ocenah Svetovne trgovinske organizacije (WTO) v drugem letošnjem četrtletju glede na enako obdobje lani skrčil za 18,5 odstotka. Če bodo podatki potrjeni, to pomeni, da je bil padec precej manjši od bojazni, povzema francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

ACEA: Prodaja avtomobilov v EU bo letos upadla za četrtino

Prodaja avtomobilov v EU bo letos v primerjavi z lanskim letom upadla za četrtino na približno 9,6 milijona vozil, je danes napovedalo Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA). Razlog je pandemija covida-19, ki je v mnogih državah za več kot mesec dni povsem blokirala prodajo vozil. (STA)

Apple bo izdeloval lastne čipe za računalnike

Ameriški tehnološki velikan Apple je napovedal razvoj in proizvodnjo lastnih čipov za svoje računalnike, ki bodo s tem lahko obenem uporabljali iste aplikacije kot pametni telefoni iphone in tablični računalniki ipad. Odločitev pomeni konec dolgega sodelovanja s proizvajalcem čipov Intel, ki bo s tem izgubil eno pomembnejših strank. (STA)

Aretirali nekdanjega prvega moža Wirecarda

Nemške oblasti so aretirale nekdanjega glavnega izvršnega direktorja finančnega podjetja Wirecard Markusa Brauna, so po navedbah tujih tiskovnih agencij sporočili z münchenskega tožilstva. Poteza sledi priznanju, da 1,9 milijarde evrov, ki naj bi manjkali na računih podjetja, najverjetneje nikoli ni obstajalo. (STA)

Nazaj na novice