Dnevne novice - 17.06.2020
Objavljeno: 17. 06. 2020

SLOVENIJA

Slovenija maja med državami z največjo deflacijo

Območje evra je maja zabeležilo le 0,1-odstotno povečanje cen, je pokazala druga ocena evropskega statističnega urada Eurostat. To je 0,2 odstotne točke manj kot aprila in 1,1 odstotne točke manj kot pred letom dni. Maja, ko so v vseh državah članicah še vedno veljali ukrepi za zajezitev epidemije covida-19, so inflacijo potiskale navzdol proti ničli padajoče cene energentov. Te so bile skoraj 12 odstotkov nižje kot pred letom dni, pri čemer je opazen predvsem padec cen nafte. Po drugi strani pa so inflacijo v največji meri zviševale cene v skupini hrana, alkohol in tobak. Slovenija je bila z 1,4-odstotnim znižanjem cen na letni ravni med državami z največjo stopnjo deflacije. (STA)

Maja kljub sproščanju ukrepov nadaljnji upad pobranih davkov

Ljubljana, 17. junija - Maja, ko so se že začeli sproščati nekateri ukrepi za zajezitev epidemije covida-19, se je trend padanja pobranih davkov in prispevkov nadaljeval. Finančna uprava RS (Furs) je pobrala 861,3 milijona evrov javnih dajatev, kar je 572,4 milijona evrov oz. 39,9 odstotka manj kot pred letom dni. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Predsednik Feda Powell ameriškemu gospodarstvu obeta negotovo okrevanje

Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve Jerome Powell je na zaslišanju v kongresu povedal, da se ameriško gospodarstvo sooča z globokim padcem in negotovostjo glede časa in moči okrevanja. Opozoril je, da bo škoda večja, dlje ko bo trajala recesija. (STA)

Industrijska proizvodnja v ZDA maja narasla za 1,4 odstotka

Industrijska proizvodnja je v ZDA maja v primerjavi z aprilom narasla za 1,4 odstotka, glede na popravljeno poročilo centralne banke Federal Reserve pa je ta aprila v primerjavi z marcem padla za 12,5 odstotka, kar je bil največji mesečni padec od začetka vodenja statistike leta 1919. (STA)

Poslovne zaloge in njihova prodaja v ZDA aprila navzdol

Poslovne zaloge so v ZDA aprila v primerjavi z marcem nazadovale za 1,3 odstotka, ministrstvo za trgovino ZDA pa je za marec ugotovilo 0,3-odstotni padec v primerjavi s februarjem. Prodaja poslovnih zalog je aprila padla za 14,4 odstotka, marca pa za 5,2 odstotka. (STA)

Japonski izvoz maja upadel za skoraj 30 odstotkov

Vrednost japonskega izvoza se je aprila na letni ravni zmanjšala za 28,3 odstotka na 4180 milijard jenov (34,5 milijarde evrov). Japonska, ki se z upadom izvoza sooča že zadnjih 18 mesecev, je dodaten udarec utrpela še zaradi pandemije covida-19. (STA)

Prodaja novih vozil v EU se je maja prepolovila

V EU je bilo maja registriranih zgolj 581.000 novih vozil, kar je 52,3 odstotka manj kot v enakem lanskem mesecu. Največje padce so zabeležili v Španiji, Italiji, Franciji in Nemčiji, je sporočilo Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA). (STA)

Nazaj na novice