Dnevne novice - 16.06.2020
Objavljeno: 16. 06. 2020

SLOVENIJA

Slovenija se je na lestvici konkurenčnosti IMD povzpela za dve mesti na 35. mesto

Slovenija se je letos na lestvici konkurenčnosti švicarskega inštituta IMD uvrstila na 35. mesto med 63 državami, kar je dve mesti višje kot lani. Koronavirusna kriza je prinesla veliko negotovosti glede prihodnosti, bo pa med drugim ključen zagon gospodarstva, meni Peter Stanovnik z Inštituta za ekonomska raziskovanja. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Fed zagnal program pomoči gospodarstvu

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je v ponedeljek zagnala dolgo pričakovani program pomoči realnemu sektorju, ki ga je prizadela pandemija covida-19. Gre za shemo posojil podjetjem, ki so prevelika, da bi se kvalificirala za obstoječo zvezno pomoč. Fed je zagnala tudi 750 milijard dolarjev vreden program odkupov obveznic podjetij. (STA)

Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo najvišje po marcu 2006

Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo je junija poskočilo na najvišjo raven po marcu 2006. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske raziskave (ZEW), je glede na maj porasel za 12,4 točke na 63,4 točke. Vlagatelji ob zrahljanih ukrepih po koronavirusni krizi gospodarsko okrevanje pričakujejo že v poletnih mesecih. (STA)

Stroški dela v EU navzgor tudi v prvem četrtletju, v Sloveniji rast nadpovprečna

Stroški dela na uro so se v območju z evrom v letošnjem prvem četrtletju na letni ravni zvišali za 3,4 odstotka, v celotni EU pa za 3,7 odstotka. Najbolj so se zvišali v Litvi, za 11,4 odstotka. V Sloveniji je bila rast 5,7-odstotna, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. (STA)

Stopnja prostih delovnih mest v EU in območju z evrom pri 1,9 odstotka

Stopnja prostih delovnih mest v območju z evrom in v EU je bila v prvem četrtletju pri 1,9 odstotka in s tem za 0,3 oz. 0,2 odstotne točke nižje kot v zadnjem četrtletju lani. Na letni ravni je stopnja prostih delovnih mest tako v območju z evrom kot EU padla za 0,4 odstotne točke, je objavil evropski statistični urad Eurostat. (STA)

Bruselj sprožil več preiskav proti Applu

Evropska komisija je danes sprožila več preiskav proti ameriškemu tehnološkemu velikanu Apple zaradi očitkov o kršitvah evropskih pravil o konkurenci. En niz preiskav se nanaša na pravila za ponujanje aplikacij prek platforme App Store, drug niz preiskav pa na pogoje uporabe mobilne denarnice Apple Pay. (STA)

Nazaj na novice