Dnevne novice - 09.06.2020
Objavljeno: 09. 06. 2020

SLOVENIJA

Aprila visok medletni padec izvoza in uvoza

Slovenija je aprila izvozila za 2,01 milijarde evrov blaga, kar je za 28,8 odstotka manj kot aprila lani. Uvoz se je znižal za 41,2 odstotka na 1,86 milijarde evrov. Največji padec je bil v obeh tokovih blagovne menjave pri proizvodih iz skupine cestna vozila, ki se je znižala za okoli tri četrtine, a še vedno prispevala tretji najpomembnejši delež skupnih vrednosti, je sporočil statistični urad. Slovenija je aprila zabeležila presežek v menjavi v višini 149,3 milijona evrov, kar je najvišji aprilski zunanjetrgovinski presežek v zadnjih 10 letih.
V države članice EU je izvozila za 41,4 odstotka manj, uvozila za 45,4 odstotka manj blaga. V države, ki niso članice EU, pa je izvozila za 9,3 odstotka več, uvozila pa za 32,1 odstotka manj blaga.
Izvoz in uvoz sta bila v prvih štirih mesecih malenkost nižja kot v enakem obdobju lani. (STA)

MEDNARODNI TRGI

BDP v območju z evrom v četrtletju po novi oceni za 3,6 odstotka navzdol

Eurostat je danes objavil tretjo oceno gibanja bruto domačega proizvoda (BDP) v državah z evrom in EU v prvem letošnjem četrtletju. BDP v državah z evrom se je glede na zadnje trimesečje lani skrčil za 3,6 odstotka, v celotni EU pa za 3,2 odstotka. V primerjavi s predhodno oceno gre za malenkostno izboljšanje. (STA)

Nemški izvoz aprila z največjim krčenjem v 70 letih

Nemčija je aprila krepko občutila učinke zaustavitve gospodarskih aktivnosti po vsem svetu zaradi pandemije koronavirusne bolezni. Izvoz je na letni ravni upadel za 31,1 odstotka, kar je največji padec od leta 1950, odkar tamkajšnji statistični urad spremlja te podatke. (STA)

Francija letalski industriji obljubila 15 milijard evrov pomoči

Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire je obljubil, da bo država letalski in vesoljski industriji pomagala s 15 milijardami evrov, da premaga krizo zaradi pandemije covida-19. Po letih rasti letalskega prometa je kriza zelo prizadela sektor, saj so nova naročila letal upadla za med 80 in 90 odstotkov. (STA)

Francoska centralna banka Franciji za letos napoveduje 10-odstotni padec BDP

Francosko gospodarstvo se bo letos zaradi posledic pandemije covida-19 skrčilo za okoli 10 odstotkov, na predkrizno raven pa bo okrevalo šele sredi leta 2022, so danes napovedali v francoski centralni banki. Ob tem so napovedali tudi občutno rast brezposelnosti. Do sredine prihodnjega leta bi lahko presegla 11,5 odstotka. (STA)

Začenja se prvo zasedanje FOMC po začetku odpravljanja ukrepov proti pandemiji

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) danes začenja dvodnevno zasedanje, ki se bo končalo v sredo s prvo napovedjo gospodarskih obetov ZDA po lanskem decembru in novinarsko konferenco predsednika Federal Reserve (Fed) Colina Powella. Večjih sprememb v ameriški denarni politiki ni pričakovati. (STA)

Gospodarstvo ZDA naj bi se krčilo že od februarja

Ameriški Nacionalni urad za gospodarske raziskave (NBER) je sporočil, da so ZDA zaplavale v recesijo že februarja, čeprav je pandemija covida-19 izbruhnila šele v drugi polovici marca, ko so se zaradi ukrepov proti širjenju okužb začela odpuščanja in zapiranja podjetij. (STA)

Nazaj na novice