Dnevne novice - 08.06.2020
Objavljeno: 08. 06. 2020

SLOVENIJA

Banka Slovenije za letos napoveduje 6,5-odstoten padec BDP

Banka Slovenije ocenjuje, da se bo gospodarska aktivnost letos izrazito skrčila, v prihodnjih dveh letih pa naj bi se razmere stabilizirale. Po osnovnem scenariju za letos pričakuje 6,5-odstoten padec BDP, v naslednjih dveh letih pa ponovno vrnitev rasti, in sicer za 4,9 oz. 3,6 odstotka.
Padec BDP bo v Sloveniji po osnovnem scenariju nižji, kot ga za evrsko območje napoveduje ECB. Ta za letos državam z evrom napoveduje 8,7-odstotni padec BDP, je povzel viceguverner Banke Slovenije Jožef Bradeško. Za Slovenijo pozitivni učinki pretehtajo negativne učinke bolj strogih omejevalnih ukrepov in relativno visokega deleža turizma.
Pomemben učinek za napoved gospodarske aktivnosti imajo ukrepi domače fiskalne politike. Brez njih bi bil padec gospodarske rasti še za okoli tri odstotne točke večji. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Statistiki italijanskemu gospodarstvu letos napovedujejo 8,3-odstotni padec

Italijansko gospodarstvo se bo po danes objavljeni napovedi tamkajšnjega državnega statističnega urada letos skrčilo za 8,3 odstotka, kar bi pomenilo najhujšo recesijo po drugi svetovni vojni. Prihodnje leto naj bi bila rast 4,6-odstotna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Nemška industrijska proizvodnja aprila z rekordnim padcem

Nemška industrijska proizvodnja je aprila v primerjavi z marcem zaradi posledic koronavirusne krize padla za 17,9 odstotka. To je največji padec od januarja 1991, ko je nemški statistični urad začel zbirati te podatke, piše francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Japonski BDP v prvem četrtletju z manjšim padcem od prvotne ocene

Japonski BDP se je v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z zadnjim lanskim skrčil za 0,6 in ne za 0,9 odstotka, so pokazali danes objavljeni popravljeni uradni podatki. S tem se je stanje precej približalo napovedim analitikov, ki so pričakovali 0,5-odstotni padec, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Ifo: Pričakovanja v nemški industriji so se maja izboljšala

Nemški industrijski proizvajalci v naslednjih treh mesecih pričakujejo nadaljnji upad proizvodnje, a precej manjšega, kot so ga pričakovali aprila. Kazalec pričakovanj münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo se je z aprilskih -51 točk maja povzpel na -20,4 točke. To je največji mesečni skok po združitvi obeh Nemčij. (STA)

Nov dogovor Opec+ dviguje cene nafte

Članice naftnega kartela Opec in nekatere druge velike dobaviteljice, združene pod imenom Opec+, so v soboto sklenile, da bodo obdobje omejevanja dnevne količine načrpane nafte za 9,7 milijona 159-litrskih sodov podaljšale v julij. To dviguje cene nafte. (STA)

Softbank ustanavlja sklad za podjetja temnopoltih

Japonski telekomunikacijski in investicijski velikan Softbank Group je ta teden napovedal vzpostavitev 100 milijonov dolarjev vrednega sklada za podjetja v lasti oz. upravljanju temnopoltih oseb, s čimer želi podpreti rasno raznolikost. Do poteze prihaja v času množičnih protirastističnih protestov v ZDA. (STA)

Koronavirus omejil naložbe nemških podjetij

Pandemija covida-19 vpliva tudi na naložbeno dejavnost nemških podjetij. Polovica jih je naložbene projekte prestavila v prihodnost, 28 odstotkov pa jih je povsem preklicalo, je pokazala raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. "To so zaskrbljujoči podatki za dolgoročni razvoj gospodarstva," so opozorili v Ifu. (STA)

Število brezposelnih v Rusiji poskočilo za skoraj četrtino

Število registriranih brezposelnih je v Rusiji aprila doseglo 4,3 milijona, kar predstavlja 5,8 odstotka za delo dovolj starega prebivalstva. Glede na marec se je povečalo za 800.000 oziroma 23 odstotkov, je pred dnevi objavil ruski statistični urad Rosstat. (STA)

Nazaj na novice