Dnevne novice - 25.05.2020
Objavljeno: 25. 05. 2020

SLOVENIJA

Rast brezposelnosti v minulem tednu praktično ustavljena

Rast registriranega števila brezposelnih se je v minulem tednu skoraj ustavila. Število se je povečalo le za 59 na 90.272, pri čemer se je dva dni celo znižalo, kažejo vmesni podatki Zavoda RS za zaposlovanje. V tednu dni pred tem se je medtem število brezposelnih povzpelo za 578, v prvi polovici aprila pa je poskočilo tudi za več tisoč tedensko. (STA)

Maja gospodarska klima po aprilskem globokem padcu boljša

Gospodarsko razpoloženje se je maja po aprilskem globokem padcu nekoliko izboljšalo. Vrednost kazalnika je dosegla -33,1 odstotne točke, kar je za 6,5 odstotne točke več kot aprila. V primerjavi z lanskim majem je bila vrednost nižja za 40,8 odstotne točke in bila za 33,2 odstotne točke pod dolgoletnim povprečjem. (STA)

Aprila na mesečni ravni za skoraj petino manjša poraba elektrike

Aprila, v času epidemije novega koronavirusa, so elektrarne v Sloveniji proizvedle 1097 gigavatnih ur električne energije, kar je sedem odstotkov manj kot marca in devet odstotkov manj kot aprila lani. Poraba se je v primerjavi z marcem zmanjšala za 19 odstotkov na 991 gigavatnih ur, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Nemčija tudi po drugi oceni z 2,2-odstotnim padcem BDP v prvem četrtletju

Nemški BDP se je v prvem četrtletju na četrtletni ravni skrčil za 2,2 odstotka, je nemški statistični urad danes potrdil svojo prvo oceno izpred 10 dni. To je največji četrtletni padec nemškega gospodarstva od finančne in gospodarske krize 2008/2009. Po 0,1-odstotnem padcu BDP v zadnjem četrtletju lani je Nemčija v recesiji. (STA)

Ifo: Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se popravlja

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je maja izboljšalo, potem ko se je aprila zaradi pandemije novega koronavirusa močno poslabšalo. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je maja oblikoval pri 79,5 točke, kar je 5,3 točke več kot aprila. (STA)

Lufthansa in nemška vlada neuradno z dogovorom o devetmilijardni pomoči

Nemški letalski prevoznik Lufthansa in nemška vlada sta se okvirno dogovorila o državni pomoči podjetju, so nemški tiskovni agenciji dpa povedali viri blizu vlade. Pomoč, predvidoma vredno devet milijard evrov, morajo potrditi še nadzorniki Lufthanse in Evropska komisija. (STA)

Volkswagen bo moral plačati odškodnino kupcem

Volkswagen bo moral plačati odškodnino kupcem, ki so bili prizadeti v aferi dieselgate, je danes odločilo nemško vrhovno sodišče. Če pa bodo kupci želeli vrnitev kupnine, bodo morali upoštevati tudi amortizacijo avtomobila glede na prevožene kilometre, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odločilo sodišče s sedežem v Karlsruheju. (STA)

Nazaj na novice