Dnevne novice - 20.05.2020
Objavljeno: 20. 05. 2020

SLOVENIJA

V Revozu bodo brez dela ostali le agencijski delavci

Avtomobilski proizvajalec Revoz, ki za zdaj ne bo zagnal polovične nočne izmene, ukinjene zaradi velikega upada povpraševanja po vozilih ob epidemiji novega koronavirusa, bo prekinil sodelovanje z nekaj več kot 400 delavci, zaposlenimi prek agencij. Naročil agencijam oz. pogodb za določen čas ne bodo podaljševali od začetka do konca junija. (STA)

Slovenija aprila z največjim padcem cen v EU

Območje evra je aprila zabeležilo le 0,3-odstotno povečanje cen, je pokazala druga ocena evropskega statističnega urada Eurostat. Ta je za 0,1 odstotne točke nižja od prve ocene. V celotni EU je bila letna inflacija aprila pri 0,7 odstotka. Slovenija je z 1,3-odstotnim znižanjem zabeležila največji letni padec cen v uniji. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Rolls-Royce v zapiranje 9000 delovnih mest po svetu

Britanski proizvajalec motorjev Rolls-Royce namerava zapreti najmanj 9000 delovnih mest od skupno 52.000. Za ta korak so se odločili zaradi posledic novega koronavirusa, ki je močno prizadel letalsko industrijo. Podjetje bo krčilo stroške tudi drugod, skupaj naj bi prihranki znesli več kot 1,3 milijarde funtov (1,4 milijarde evrov). (STA)

EU še rešuje odprta vprašanja glede pandemične pomoči podjetjem v okviru EIB

EU še ni razrešila vseh odprtih vprašanj glede vzpostavitve panevropskega jamstvenega sklada v okviru Evropske investicijske banke (EIB), ki naj bi zagotovil 200 milijard evrov ugodnih posojil v pomoč podjetjem v boju s pandemijo novega koronavirusa. V hrvaškem predsedstvu in Evropski komisiji poudarjajo, da je dogovor blizu. (STA)

Velika Britanija z najnižjo inflacijo v skoraj štirih letih

Cene življenjskih potrebščin v Veliki Britaniji so se aprila približale najnižji ravni v zadnjih štirih letih. Stopnja inflacije se je po podatkih tamkajšnjega statističnega urada na letni ravni spustila na 0,8 odstotka, kar je najnižje po avgustu 2016. Marca je bila inflacija 1,5-odstotna. (STA)

Japonska z upadom naročil strojne opreme

Posledice pandemije novega koronavirusa na Japonskem se kažejo tudi v industriji. Država je po vladnih podatkih marca prvič v treh mesecih zabeležila upad naročil strojne opreme. Naročil je bilo na mesečni ravni manj za 0,4 odstotka, potem ko jih je bilo še februarja za 2,3 odstotka več. (STA)

Gradnja stanovanj in hiš aprila v ZDA z največjim padcem v zgodovini

Gradnja novih stanovanj in hiš v ZDA je aprila v primerjavi z marcem padla za 30,2 odstotka, kar je za največ v zgodovini statistike, na letno prilagojeno raven 891.000 enot. Na letni ravni se je gradnja novih stanovanj in hiš znižala za 29,7 odstotka. (STA)

Walmart v času koronavirusa zacvetel

Ameriška veletrgovina Walmart je eden redkih zmagovalcev v gospodarstvu, prizadetem s pandemijo koronavirusa, saj je v prvem četrtletju letos, ko so se ljudje zalagali s toaletnim papirjem, konzervami hrane in drugim, kar se jim je zdelo nujno za preživetje med pandemijo, povečal spletno prodajo za 74 odstotkov. (STA)

Facebook bo spletno prodajo omogočil neposredno na svojih spletnih straneh

Ameriški tehnološki velikan Facebook bo na svojih spletnih straneh in na Instagramu začel trgovinam ponujati prostor za prodajo svojih izdelkov. Šlo naj bi za pomoč trgovcem, ki jih je prizadela pandemija novega koronavirusa, novost pa obenem predstavlja priložnost za zaslužek tako Facebooka kot trgovcev. (STA)

Nazaj na novice