Dnevne novice - 19.05.2020
Objavljeno: 19. 05. 2020

SLOVENIJA

Sava Re v četrtletju z manj dobička in več premij

Zavarovalna skupina Sava je v prvem četrtletju ustvarila 10,3 milijona evrov čistega dobička, kar je 5,6 odstotka manj kot v prvem četrtletju lani in 22,9 odstotka načrtovanega za letos. Zbrala je 197,5 milijona evrov bruto premij, kar je 15,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. (STA)

Osnutek tretjega protikoronskega zakona danes na ESS in na vladi

Vlada bo na popoldanski seji obravnavala osnutek tretjega protikoronskega zakona, ki kot osrednja ukrepa predvideva shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa ter pomoč gostinstvu in turizmu. Turizmu namerava vlada priskočiti na pomoč tudi s turističnimi boni. Osnutek zakona bo sicer že pred tem obravnaval Ekonomsko-socialni svet (ESS). (STA)

Podjetjem na voljo krediti z jamstvom SID banke

Mikro, mala in srednja podjetja lahko pri NLB, Delavski hranilnici in Primorski hranilnici Vipava najamejo kredite z brezplačnim jamstvom SID banke v skupni višini skoraj 100 milijonov evrov. S tem jim bo dodatno olajšan dostop do ugodnih virov financiranja z bistveno nižjim zavarovanjem, so danes sporočili iz SID banke. (STA)

Banka Slovenije: V primeru globlje recesije banke z veliko izgubo

Banke bi po analizi Banke Slovenije ob predpostavki upada gospodarske aktivnosti za okoli šest odstotkov lahko poslovale blizu ničelnega rezultata. V primeru globlje recesije pa bi bančni sistem ob koncu leta posloval z veliko izgubo. Resne razmere zahtevajo nadaljnje usklajene ukrepe. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Nemčija in Francija predlagata 500-milijardni sklad za zagon EU

Nemčija in Francija predlagala 500 milijard evrov težak sklad za ponoven zagon gospodarstva EU, ki se zaradi pandemije novega koronavirusa sooča z največjo krizo po vojni. Sklad bi se financiral z zadolževanjem na trgu v imenu EU, z njim pa bi financirali najhuje prizadete sektorje in regije unije. (STA)

Prodaja novih vozil v EU aprila strmoglavila za več kot 75 odstotkov

V EU je bilo aprila registriranih zgolj 270.000 novih vozil, kar je 76,3 odstotka manj kot v enakem lanskem mesecu. April je sicer prvi poln mesec, ko so bili v veljavi številni omejitveni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Gre za največji padec, odkar Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA) beleži statistiko. (STA)

Ameriške avtomobilske tovarne obnavljajo proizvodnjo

Po dveh mesecih zaprtja zaradi pandemije novega koronavirusa so danes začele znova obratovati avtomobilske tovarne treh ameriških velikanov General Motors (GM), Ford in Fiat Chrysler (FCA). Prve izmene so se zjutraj tako vrnile za tekoče trakove v tovarne teh podjetij in njihovih dobaviteljev. (STA)

Nazaj na novice