Dnevne novice - 18.05.2020
Objavljeno: 18. 05. 2020

SLOVENIJA

Število brezposelnih v minulem tednu preseglo 90.000, a se je rast občutno upočasnila

Rast registriranega števila brezposelnih se je v minulem tednu občutno umirila. Število se je povečalo za 578 na 90.213, kažejo vmesni podatki Zavoda RS za zaposlovanje. V prvi polovici aprila, med 1. in 17. v mesecu, ko je bila rast najhitrejša, pa se je število registriranih brezposelnih povzelo za skoraj 8000. (STA)

Mala delničarja Uniorja za delitev dobička

Delničarji Uniorja se bodo na skupščini zbrali 10. junija. Medtem ko vodstvo družbe predlaga, da lanski bilančni dobiček v višini 13,47 milijona evrov ostane nerazporejen, družba pooblaščenka Železar Štore in Tomaž Subotič, ki imata skupaj nekaj več kot tri odstotke delnic, predlagata, da se ga del nameni za dividende. (STA)

Priprava tretjega protikoronskega zakona v zaključni fazi

Posebni delovni skupini socialnih partnerjev bosta danes po pričakovanjih uskladili ukrepe, ki bodo vključeni v tretji paket ukrepov za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Tokrat naj bi posebno pozornost posvetili turizmu in gostinstvu, vsem podjetjem pa bo na voljo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Ameriška centralna banka pričakuje počasno okrevanje domačega gospodarstva v drugem polletju

Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell je v nedeljo za televizijo CBS dejal, da se ameriško gospodarstvo zaradi pandemije novega koronavirusa sooča z resno krizo, ki pa po njegovem mnenju ne bo tako huda, kot je bila velika gospodarska depresija v 30. letih prejšnjega stoletja. (STA)

Ryanair ob dobičku opozarja na posledice koronavirusa

Letalski prevoznik Ryanair je v minulem poslovnem letu, ki se je končalo konec marca, ko je koronavirus zaustavil tudi letalski promet, zabeležil eno milijardo evrov čistega dobička, kar je na letni ravni 13-odstotna rast. Ob tem je opozoril na posledice koronavirusa, zaradi katerega naj bi imel v prvem četrtletju 200 milijonov evrov izgube. (STA)

Koronavirus zarezal tudi v poslovanje Softbanke

Japonski telekomunikacijski in investicijski velikan Softbank Group je v obdobju od januarja do marca ustvaril 1440 milijard jenov (približno 11,5 milijarde evrov) čiste izgube, potem ko se je izguba v enakem obdobju lani ustavila pri 127,2 milijarde jenov. Izgubo sta poglobila padec vrednosti investicij in pandemija novega koronavirusa. (STA)

Nazaj na novice