Dnevne novice - 13.05.2020
Objavljeno: 13. 05. 2020

SLOVENIJA

Cinkarna Celje v četrtletju z rastjo prihodkov in nižjim dobičkom

Cinkarna Celje je v prvem četrtletju ob odsotnosti kitajskih tekmecev ustvarila 47,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 10 odstotkov nad načrti. Čisti dobiček je upadel za 12 odstotkov na 6,89 milijona evrov. Konec četrtletja so se začele razmere slabšati. (STA)

EBRD Sloveniji za letos napoveduje 5,5-odstotni upad BDP

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) Sloveniji za letos v luči krize zaradi pandemije novega koronavirusa napoveduje 5,5-odstotni upad BDP, ki naj bi mu v 2021 sledila petodstotna rast gospodarske dejavnosti. EBRD je tako do zdaj najmanj pesimistična od ustanov, ki so poslabšali obete za slovensko gospodarsko rast v tem letu. (STA)

Salus lastniško vstopil v tehnološki startup Medifit

Družba Salus je pridobila 10-odstotni poslovni delež v zagonskem podjetju Medifit, ki ponuja tehnološke rešitve za zavarovalnice, zdravstvo in bolnike, je sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze. Podjetje Medifit je med drugim razvilo portal, ki ponuja informacije o zdravstvenih storitvah in čakalnih dobah v javnem zdravstvu. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Industrijska proizvodnja v območju evra marca z velikim padcem

Industrijska proizvodnja v območju z evrom je marca, ko so v mnogih državah že veljali ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, po sezonsko prilagojenih podatkih na mesečni ravni upadla za 11,3 odstotka. V EU je bil padec 10,4-odstoten. Na letni ravni je bil padec 12,9- oz. 11,8-odstoten, kažejo danes objavljeni podatki Eurostata. (STA)

Nemški ustavni sodnik: ECB ni gospodarica vesolja

Potem ko so se institucije EU kritično odzvale na odločitev nemškega ustavnega sodišča glede programa Evropske centralne banke za odkupovanje obveznic, je to vrnilo udarec. "ECB ne bi smela veljati za gospodarja vesolja," je za Süddeutsche Zeitung dejal vodilni sodnik v zadevi Peter Huber in ECB pozval k prevzemu odgovornosti za svoje odločitve. (STA)

Britanski BDP v prvem četrtletju upadel za dva odstotka

Britansko gospodarstvo se je v prvem četrtletju skrčilo za dva odstotka, kažejo danes objavljeni vladni podatki. Gre za največji padec BDP po zadnjem četrtletju 2008. Marca, ko je vlada zaradi izbruha novega koronavirusa sprejela prve omejitvene ukrepe, je BDP upadel za 5,8 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Boeing tudi aprila brez enega samega naročila

Ameriški proizvajalec letal Boeing aprila ni dobil nobenega novega naročila letal, pač pa so mu kupci odpovedali 108 že naročenih letal. Letos je Boeing strankam dostavil le 56 letal, od tega šest v aprilu. Konkurenčni Airbus je aprila dobil devet naročil in dostavil 14 letal.(STA)

Sonyjev dobiček v četrtletju zaradi koronavirusa strmoglavil za 86 odstotkov

Japonski proizvajalec elektronike Sony je v četrtletju med januarjem in koncem marca zabeležil 12,6 milijarde jenov (108,5 milijona evrov) čistega dobička, kar je 85,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Padec je posledica pandemije novega koronavirusa. (STA)

Commerzbank v četrtletju zaradi koronavirusa z izgubo

Nemška banka Commerzbank je letošnje prvo četrtletje sklenila z negativnimi številkami. Čista izguba je dosegla 295 milijonov evrov, medtem ko so analitiki pričakovali, da se bo ustavila pri 240 milijonih evrov. Poslovni rezultat odraža tudi strahove, da bo kriza, ki jo je sprožila pandemija novega koronavirusa, povečala obseg neplačanih posojil. (STA)

Čile s prošnjo za 24 milijard dolarjev posojila IMF

Čile je ob krizi, ki jo je sprožila pandemija novega koronavirusa, Mednarodni denarni sklad (IMF) zaprosil za previdnostno posojilo v višini 23,8 milijarde dolarjev (22 milijard evrov), ki naj bi ga povrnil v dveh letih, so sporočili iz IMF. Kot je dejala generalna direktorica sklada Kristalina Georgieva, je sama naklonjena ugoditvi te prošnje. (STA)

Nazaj na novice