Dnevne novice - 12.05.2020
Objavljeno: 12. 05. 2020

SLOVENIJA

Na ljubljanskem letališču v pričakovanju obnovitve povezav

Na ljubljanskem letališču so po vnovični sprostitvi mednarodnega letalskega potniškega prometa v Slovenijo v pričakovanju obnovitve povezav. V družbi Fraport Slovenija so tako vse prevoznike, ki so leteli v Ljubljano, pozvali, da se izjasnijo, kdaj bi lahko lete spet vzpostavili. A zagona potniškega prometa verjetno ni pričakovati pred junijem. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Kitajska nekatere ameriške izdelke oprostila carin, Trump nezainteresiran za nova pogajanja

Kitajska je danes objavila seznam dodatnih 79 ameriških izdelkov, ki jih bo oprostila dodatnih uvoznih carin, uvedenih v trgovinski vojni med državama. Na seznamu so med drugim medicinsko razkužilo in redke rude. Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek sicer dejal, da ga nova trgovinska pogajanja s Pekingom ne zanimajo. (STA)

V času zahtev za preiskavo izvora covida-19 Peking zmanjšal uvoz avstralske govedine

Kitajska je danes začasno ustavila uvoz iz štirih glavnih avstralskih dobaviteljev govedine. Kitajski veleposlanik v Avstraliji je že pred nekaj tedni opozoril na možnost bojkota avstralskih izdelkov na Kitajskem, ker uradna Canberra vztraja pri preiskavi izbruha novega koronavirusa na Kitajskem. (STA)

Koronavirus znižal cene industrijskih proizvodov pri kitajskih proizvajalcih

Pandemija novega koronavirusa je znižala tudi cene industrijskih proizvodov pri kitajskih proizvajalcih. Indeks cen industrijskih proizvodov pri proizvajalcih (PPI) se je aprila na letni ravni znižal za 3,1 odstotka, na mesečni pa za 1,3 odstotka, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil kitajski statistični urad. (STA)

Francoska gospodarska aktivnost aprila nižja za 27 odstotkov

Francoska gospodarska aktivnost se je po danes objavljenih podatkih centralne banke aprila znižala za 27 odstotkov glede na napovedi pred izbruhom novega koronavirusa. Je pa rezultat nekoliko boljši kot marca, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Ryanair bo z julijem ponovno vzpostavil 40 odstotkov letov

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair bo z julijem ponovno vzpostavil 40 odstotkov letov, kar pomeni okoli 1000 letov dnevno, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili iz družbe. Vzpostavili bodo 90 odstotkov vseh linij, na katerih so leteli pred izbruhom novega koronavirusa. (STA)

Toyota zaradi koronavirusa pričakuje drastično poslabšanje rezultatov

Japonski avtomobilski velikan Toyota pričakuje, da se bo njegov dobiček iz poslovanja v tekočem poslovnem letu, ki se konča marca 2021, znižal za 79,5 odstotka. Čistega dobička si niti ne upa napovedovati, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Kot so v današnji izjavi poudarili v družbi, bodo posledice pandemije velikanske. (STA)

Thyssenkrupp zaradi koronavirusa poglobil izgubo

Nemški industrijski koncern Thyssenkrupp je v drugem četrtletju poslovnega leta med januarjem in marcem ustvaril 948 milijonov evrov čiste izgube, potem ko je ta v enakem obdobju lani znašala 173 milijonov evrov. Kot so pojasnili v družbi, so težave posledica pandemije novega koronavirusa, reševati pa jih nameravajo med drugim z državnimi posojili. (STA)

Saudi Aramco ob padcu dobička napoveduje zahtevno leto

Savdski energetski velikan Saudi Aramco je v prvem četrtletju vknjižil 16,66 milijarde dolarjev (15,20 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 25 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V družbi so napovedali, da je zaradi zgodovinskega padca cen nafte ob pandemiji novega koronavirusa pred njimi zahtevno leto. (STA)

Allianz zaradi koronavirusa s padcem dobička

Posledice pandemije novega koronavirusa občuti tudi največja evropska zavarovalnica, nemška Allianz. Čisti dobiček se je v prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal za 29 odstotkov na 1,4 milijarde evrov. Prihodki so se na račun novih poslov v segmentu življenjskega in zdravstvenega zavarovanja sicer okrepili. (STA)

Brussels Airlines bo odpustil četrtino zaposlenih

Največji belgijski letalski prevoznik Brussels Airlines bo odpustil tisoč zaposlenih, kar predstavlja četrtino njegove delovne sile. Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v družbi, morajo zaradi velikih negativnih vplivov novega koronavirusa sprejeti drastične ukrepe, ki jim bodo omogočili preživetje. (STA)

Nazaj na novice