Dnevne novice - 11.05.2020
Objavljeno: 11. 05. 2020

SLOVENIJA

V enem mesecu 22.230 vlog za odlog plačila bančnih posojil

Banke so do konca maja oz. v enem mesecu veljave protikriznega zakona prejele 22.230 vlog kreditojemalcev za odlog plačila, kar predstavlja 3,3 odstotka vseh kreditov. Skupen znesek odloženih plačil znaša 267,2 milijona evrov. Številčno največji del vlog ali 15.599 predstavlja prebivalstvo za odlog obveznosti v višini 33,1 milijona evrov. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Italijanska industrijska proizvodnja marca manjša za 30 odstotkov

Industrijska proizvodnja se je v Italiji marca v primerjavi s februarjem po sezonsko prilagojenih podatkih zmanjšala za 28,4 odstotka, v primerjavi z marcem lani pa za 29,3 odstotka, podatke državnega statističnega urada povzema nemška tiskovna agencija dpa. Analitiki razloge pripisujejo pandemiji novega koronavirusa, ki je Italijo močno prizadela. (STA)

Ifo: Odpuščanja v petini nemških podjetij

Izbruh novega koronavirusa je v Nemčiji povzročil številna odpuščanja. Aprila je v povprečju odpuščalo 18 odstotkov podjetij, je pokazala raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. Med večjimi zaposlovalci so najbolj množično odpuščala gostinska podjetja, delo so izgubili tudi številni v avtomobilski industriji. (STA)

Nemčija načrtuje milijardno finančno pomoč za Deutsche Bahn

Nemška vlada namerava za več milijard evrov povečati lastniški kapital v upravljavcu nemških železnic Deutsche Bahn, da bi mu pomagala prebroditi krizo zaradi pandemije novega koronavirusa, izhaja iz dokumenta, ki ga je pridobila nemška tiskovna agencija dpa. Družbi želi omogočiti tudi višje zadolževanje, družba sama pa načrtuje varčevanje. (STA)

Savdska Arabija bo potrojila davek na dodano vrednost

Savdska Arabija bo potrojila davek na dodano vrednost v okviru gospodarskih ukrepov za blaženje posledic pandemije novega koronavirusa s pet na 15 odstotkov, je danes sporočilo savdsko ministrstvo za finance, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

Nazaj na novice