Dnevne novice - 08.05.2020
Objavljeno: 08. 05. 2020

SLOVENIJA

V drugem nakazilu za 27,5 milijona evrov mesečnega temeljnega dohodka

Finančna uprava RS (Furs) je danes drugič od uveljavitve ukrepov za pomoč zaradi epidemije novega koronavirusa izplačala mesečni temeljni dohodek samozaposlenim, družbenikom, kmetom in verskim uslužbencem. Nakazilo v skupnem znesku 27,5 milijona evrov je prejelo nekaj več kot 37.500 upravičencev. (STA)

Marca višji izvoz in nižji uvoz

Slovenija je marca izvozila za 2,92 milijarde evrov, kar je 1,1 odstotka več kot marca lani. Uvoz se je znižal za 3,3 odstotka na 2,77 milijarde evrov. Blagovna menjava z EU je bila nižja, z državami nečlanicami pa višja. V prvih treh mesecih se je izvoz povečal za 6,5 odstotka, uvoz za 2,7 odstotka, je danes objavil statistični urad. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Sodišče EU: Le mi smo pristojni za ugotavljanje skladnosti ravnanja ECB s pravom EU

Sodišče EU se je odzvalo na za mnoge prelomno odločitev nemškega ustavnega sodišča glede programa Evropske centralne banke za odkupovanje obveznic. Same sodbe sicer v vrhovnem sodnem organu EU ne želijo komentirati, so pa na splošno zapisali, da imajo le oni pristojnost ugotavljanja, ali je akt kakšne od ustanov unije skladen s pravnim redom EU. (STA)

Kitajska in ZDA kljub trenjem glede koronavirusa napovedujeta izvajanje trgovinskega dogovora

Peking/Washington, 8. maja - Kitajska in ZDA bosta nadaljevali z izvajanjem januarja podpisanega delnega trgovinskega dogovora, je sporočilo po današnjem telefonskem pogovoru vodilnih trgovinskih pogajalcev obeh strani. S tem sta nekoliko umirili strahove, da bi trenja glede odgovornosti za pandemijo novega koronavirusa lahko vodila v novo zaostritev trgovinske vojne. (STA)

Evroskupina naj bi dorekla okvir protikoronske pomoči iz ESM

Finančni ministri članic območja evra bodo danes na videokonferenčnem zasedanju predvidoma dorekli okvir pomoči državam pri blaženju hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa s posojili iz evropskega reševalnega mehanizma ESM. Nekaj vprašanj je še odprtih, a viri pri EU verjamejo, da bo dogovor mogoče doseči. (STA)

Nemčija že marca z največjim padcem izvoza po združitvi

Nemški izvoz se je marca, ko so se že poznale omejitve gospodarskega in javnega življenja po svetu za zajezitev pandemije novega koronavirusa, v mesečni primerjavi skrčil za 11,8 odstotka, v medletni pa za 7,9 odstotka. Mesečni upad je bil največji po nemški združitvi in je precej presegel pričakovanja analitikov. (STA)

Siemens zaradi koronavirusa umaknil celoletno napoved

Pandemija novega koronavirusa bo znatno vplivala na Siemensovo poslovanje v drugem četrtletju, zato je nemški industrijski konglomerat umaknil celoletno napoved poslovanja. V letošnjem poslovnem letu, ki ga podjetje sklene s koncem septembra, pričakuje zmeren padec prihodkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (STA)

Nazaj na novice