Dnevne novice - 07.05.2020
Objavljeno: 07. 05. 2020

SLOVENIJA

Vlada snuje paket pomoči za turistično dejavnost

Vlada za turistično dejavnost napoveduje dodatne ukrepe pomoči, v katerih načrtuje sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, podaljšanje veljavnosti sedanjih ukrepov in dodatna likvidnostna sredstva. "Država bo turizmu pomagala zato, ker je to panoga, ki jo je koronavirus prizadel na najbolj drastičen način," je dejal minister Zdravko Počivalšek. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Zasebni delodajalci v ZDA aprila ukinili 20,2 milijona delovnih mest

Ameriški zasebni delodajalci so aprila po podatkih podjetja ADP ukinili 20,236 milijona delovnih mest, kar je največ v zgodovini te statistike, ki sega v leto 2002, ter malce manj od 22 milijonov, kolikor je pričakovala večina ameriških analitikov. Prejšnji rekord je bil 834.665 ukinjenih delovnih mest februarja 2009. (STA)

Kitajska aprila s presenetljivo višjim izvozom

Kitajski izvoz je aprila na letni ravni zrasel za presenetljivih 3,5 odstotka, medtem ko je uvoz padel za 14,2 odstotka, je danes objavil tamkajšnji statistični urad. Še marca je Kitajska izvozila za 6,6 odstotka manj kot v tretjem lanskem mesecu, v prvih dveh mesecih leta pa je bil skupen padec 17,2-odstoten. (STA)

Padec četrtletnega dobička GM manjši od napovedi

Največje ameriško avtomobilsko podjetje General Motors (GM) je v prvem četrtletju zabeležilo 294 milijona dolarjev čistega dobička, kar je 86 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju, a več od napovedi analitikov. Padec je posledica predvsem slabe prodaje na Kitajskem. GM je ponovno odprtje tovarn napovedal za 18. maj. (STA)

T-Mobile kljub koronavirusu z večjim četrtletnim dobičkom

Ameriški ponudnik mobilne telefonije T-Mobile je v prvem četrtletju letošnjega leta zaslužil 951 milijonov dolarjev dobička oziroma 43 milijonov več kot v prvem četrtletju lani, prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov pa je nanesel 1,10 dolarja na delnico ali osem centov več od pričakovanj analitikov. (STA)

Air France-KLM v četrtletju globoko v minusu

Francosko-nizozemska letalska skupina Air France-KLM je v prvem letošnjem četrtletju zaradi izbruha koronavirusa v marcu zašla globoko v rdeče številke. Čista izguba se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za več kot petkrat in dosegla 1,8 milijarde evrov. (STA)

Munich Re zaradi koronavirusa opustila celoletne cilje

Nemška Munich Re je zaradi slabega prvega četrtletja, ki ga je zaznamovala pandemija koronavirusa, opustila celoletne cilje poslovanja. Nemška pozavarovalnica je izpostavila, da so na račun škode, ki jo je povzročil človek, v četrtletju izplačali 973 milijonov evrov, kar je več kot trikrat več kot v prvem lanskem četrtletju. (STA)

Nazaj na novice