Dnevne novice - 06.05.2020
Objavljeno: 06. 05. 2020

SLOVENIJA

Bruselj Sloveniji za letos napoveduje 7-odstotni padec BDP, za leto 2021 pa 6,7-odstotno rast

Slovenija naj bi letos beležila sedemodstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), v prihodnjem letu pa 6,7-odstotno rast, je napovedala Evropska komisija v prvi gospodarski napovedi od uvedbe ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa. Slovenija je kot majhno odprto gospodarstvo še posebej ranljiva za učinke pandemije, navaja komisija. (STA)

Aprila število brezposelnih medletno poskočilo za petino

Aprila je bilo v evidenci brezposelnih registriranih 88.648 oseb, kar je je 13,9 odstotka več kot marca in 19,9 odstotka več kot aprila lani, so objavili na Zavodu RS za zaposlovanje. Rast števila brezposelnih je po njihovih navedbah posledica upočasnjene gospodarske aktivnosti in zmanjšanega vključevanja brezposelnih v zaposlitve. (STA)

Slovenija marca z drugim največjim padcem trgovine na drobno v EU

Ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 so prizadeli tudi trgovino na drobno, ki je marca v območju z evrom na mesečni ravni upadla za 11,2 odstotka, v EU pa za 10,4 odstotka. Na letni ravni je bil padec 9,2- oz. 8,2-odstoten. Slovenija je imela marca na letni ravni drugi največji padec trgovine na drobno v EU, saj je upadla za 15,1 odstotka. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Bruselj evropskemu gospodarstvu napoveduje recesijo zgodovinskih razsežnosti

Evropsko gospodarstvo je pred recesijo zgodovinskih razsežnosti, je napovedala Evropska komisija v prvi gospodarski napovedi od uvedbe ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Recesija bo globoka in neenakomerna, okrevanje negotovo. Območju evra napoveduje za letos 7,7-odstotni padec BDP, v prihodnjem letu pa 6,3-odstotno rast. (STA)

Prodaja avtomobilov v Nemčiji aprila upadla za 61 odstotkov

Prodaja novih avtomobilov v Nemčiji je aprila na letni ravni upadla za 61 odstotkov na 120.840, saj je največje gospodarstvo območja evra močno prizadela epidemija novega koronavirusa. Aprila je bilo prvič registriranih najmanj avtomobilov po nemški združitvi leta 1990. Skoraj povsem zaustavila se je tudi proizvodnja avtomobilov. (STA)

Marca v Nemčiji največji padec industrijskih naročil doslej

Nemška industrijska naročila so marca na mesečni ravni upadla za 15,6 odstotka, kar je največji padec, odkar je nemški statistični urad leta 1991 začel z zbiranjem podatkov. Proizvajalci imajo težave zaradi negativnega vpliva ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19, padec pa je bil večji od napovedi analitikov. (STA)

Unicredit s četrtletno izgubo

Unicredit Group je zaradi posledic koronavirusa v prvem letošnjem četrtletju zabeležila izgubo. Ta se je ustavila pri 2,7 milijarde evrov. V Sloveniji je izguba znašala dva milijona evrov, so danes sporočili iz Unicredita. (STA)

Disney zaradi koronavirusa z 1,4 milijarde dolarjev manjšim četrtletnim dobičkom

Zabaviščno-medijski velikan Walt Disney Co. je v prvem četrtletju letošnjega leta v primerjavi z enakim četrtletjem lani ustvaril 1,4 milijarde dolarjev manj dobička, prihodki pa so vseeno narasli za 21 odstotkov na 18 milijard dolarjev. Zaradi padca dobička Disney za zdaj ne bo izplačal dividend, kar mu bo prihranilo 1,6 milijarde dolarjev. (STA)

Nazaj na novice