Dnevne novice - 28.04.2020
Objavljeno: 28. 04. 2020

SLOVENIJA

Namesto presežka se državi obeta 8,1-odstoten primanjkljaj

Namesto presežka se slovenskim javnim financam letos obeta primanjkljaj v višini 8,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Tako je vlada zapisala v spremembah odloka, ki ga bo v kratkem obravnaval DZ. Fiskalni svet meni, da je začasno odstopanje od srednjeročne uravnoteženosti javnih financ zaradi epidemije dopustno. (STA)

Janša: Ali bo dve milijardi evrov poroštev zadoščalo, še neznanka

DZ je začel obravnavo drugega paketa ukrepov ob epidemiji novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za posojila podjetij. Kratkoročno bo dve milijardi evrov jamstev zadoščalo, je dejal premier Janez Janša. Ali je to vsota, ki omogoča slovenskemu gospodarstvu zagotavljanje likvidnosti tudi srednjeročno, pa ne ve nihče. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Koronavirus skoraj izbrisal Adidasov dobiček

Nemški proizvajalec športne opreme Adidas je v prvem letošnjem četrtletju zabeležil 20 milijonov evrov čistega dobička, kar je 97 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. V drugem četrtletju podjetje pričakuje še večji padec. Za prebroditev krize, ki jo povzroča koronavirus, je Adidas od nemške razvojne banke KfW dobil 2,4-milijardno posojilo. (STA)

Evropska komisija odobrila državno pomoč nemškemu Condorju

Evropska komisija je prižgala zeleno luč Nemčiji, da letalski družbi Condor pomaga s 550 milijonov evrov težkim posojilom. Po pojasnilih podpredsednice komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna za konkurenčnost, je državna pomoč zasnovana tako, da bo Condorju pomagala prebroditi pandemijo koronavirusa, ki je močno prizadela letalski sektor. (STA)

Deutsche Bank napoveduje boljše poslovne rezultate od pričakovanj

Največja nemška banka Deutsche Bank pričakuje, da bodo poslovni rezultati letošnjega prvega četrtletja presegli pričakovanja trga. Čisti dobiček naj bi se ustavil pri 66 milijonih evrov, prihodki pa pri 6,4 milijarde evrov, sporočilo banke povzema francoska tiskovna agencija AFP. Poslovne rezultate bo sicer Deutsche Bank objavila v sredo. (STA)

Bayer v luči koronavirusa močno izboljšal poslovanje

Nemški kemični in farmacevtski gigant Bayer je v prvem letošnjem četrtletju zabeležil 1,5 milijarde evrov čistega dobička, kar je 20 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Prihodki od prodaje so se okrepili za šest odstotkov na 12,8 milijarde evrov. Bayer je v luči pandemije koronavirusa zabeležil močno rast povpraševanja po njegovih izdelkih. (STA)

Novartis v prvem četrtletju okrepil dobiček

Švicarski farmacevtski velikan Novartis je v prvem četrtletju ustvaril 2,2 milijarde dolarjev (dobri dve milijardi evrov) čistega dobička, kar je 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prodaja se je povečala za 11 odstotkov na 12,3 milijarde dolarjev, je družba objavila na svoji spletni strani. (STA)

Nazaj na novice