Dnevne novice - 24.04.2020
Objavljeno: 24. 04. 2020

SLOVENIJA

Aprila rekorden padec vrednosti gospodarske klime

Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila aprila za 35,8 odstotne točke nižja kot marca in se ustavila pri -39,5 odstotne točke. "To je z naskokom največji mesečni padec vrednosti in hkrati najnižja vrednost, odkar izvajamo to raziskovanje," so zapisali v statističnem uradu. (STA)

Marca 75 odstotkov manj turističnih prihodov in 67 odstotkov manj prenočitev

Epidemija novega koronavirusa je močno udarila turizem, kar potrjujejo tudi statistični podatki za marec. Turistični nastanitveni obrati so v tretjem letošnjem mesecu zabeležili za 75 odstotkov manj prihodov turistov in 67 odstotkov manj njihovih prenočitev kot v marcu lani, je sporočil državni statistični urad. (STA)

SDH lani predvidoma s 6,8-odstotno donosnostjo

SDH je lani ustvaril 2,2 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo in 16,6 milijona evrov čiste izgube. Ocene poslovanja kažejo, da bo čista dobičkonosnost lastniškega kapitala portfelja družb v lasti države in SDH za lani znašala 6,8 odstotka ter da bo presegla ciljno in predlansko vrednost v višini 6,2 odstotka. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Ameriški kongres potrdil še 484 milijard dolarjev za boj proti novemu koronavirusu

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek zvečer s 388 glasovi za in petimi proti potrdil nov zakon o proračunski pomoči v boju proti pandemiji novega koronavirusa, ki je vreden 484 milijard dolarjev. Večina denarja je namenjena majhnim podjetjem za ohranitev delovnih mest. (STA)

Vrh EU brez preboja glede okrevanja po pandemiji

Vrh EU danes na videokonferenci pričakovano ni dosegel preboja glede strategije za okrevanje evropskega gospodarstva v primežu pandemije. Voditelji si bodo prizadevali za čimprejšnjo vzpostavitev sklada za okrevanje in dogovor o prihodnjem večletnem proračunu. Na potezi je Evropska komisija, ki bo predloge predstavila v maju. (STA)

Ifo: Razpoloženje v nemškem gospodarstvu katastrofalno

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je aprila zaradi pandemije koronavirusa močno poslabšalo. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je glede na marec znižal za 11,6 točke na 74,3 točke, kar je najnižja vrednost, odkar Ifo izvaja raziskavo. V Ifu so razpoloženje označili za katastrofalno. (STA)

Nestle v prvem četrtletju s padcem prodaje

Švicarski prehrambeni koncern Nestle je v prvem četrtletju zabeležil 20,8 milijarde frankov (19,8 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, kar je 6,2 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju. Slabše rezultate v podjetju pripisujejo predvsem padcu prodaje na Kitajskem. (STA)

Nazaj na novice