Dnevne novice - 20.04.2020
Objavljeno: 20. 04. 2020

SLOVENIJA

Po petih tednih spet po tehnično blago in na servis

Ljubljana, 20. aprila - Z današnjim dnem se odpirajo nekatere od trgovin, ki jim je vlada pred petimi tedni prepovedala ponujati blago in storitve potrošnikom, da bi tako v čim večji meri prispevali k omejitvi širjenja novega koronavirusa. Med drugim bo mogoče spet kupiti tehnični material ali peljati avto k vulkanizerju in na tehnični pregled. (STA)

Sava Re letos pričakuje do 20-odstotni padec dobička

Ljubljana, 17. aprila - Delničarji družbe Sava Re bodo na skupščini, sklicani 16. junija, odločali o predlogu, da se bilančni dobiček za lani v višini 34,71 milijona evrov ne razdeli. V družbi za letos zaradi koronavirusa ocenjujejo, da bo sprva načrtovani čisti dobiček okoli 45 milijonov evrov nižji za 15 do 20 odstotkov. (STA)

Slovenija je bila v letu 2019 neto prejemnica sredstev iz Evropske unije

Slovenija je bila v letu 2019 neto prejemnica sredstev iz Evropske unije; prejela je 161 mio. EUR več sredstev, kot jih je plačala v proračun EU. V primerjavi z letom 2018 so se neto sredstva zmanjšala za 10,2 % zaradi večjih vplačil Slovenije v proračun EU, predvsem vplačil iz naslova lastnih sredstev EU iz DDV in BND. Prilivi iz proračuna EU so se v 2019 slovenskemu gospodarstvu povečali za 8,6 %, na 675 mio. EUR. Od tega so se najbolj povečali prilivi na kapitalskih transferjih, in sicer za 18,4 %, na 254 mio. EUR, in subvencijah, in sicer za 7,6 %, na 284 mio. EUR.Črpanje evropskih sredstev po trenutni finančni perspektivi EU za obdobje 2014–2020 je precej manjše od prejšnje perspektive za obdobje 2007–2013. Investicije sektorja država, financirane iz evropskih sredstev, so lani predstavljale 8,9 % (162 mio. EUR) celotnih investicij tega sektorja. (SURS)
MEDNARODNI TRGI

Evropske borze uvodoma v zelenem

Indeksi na evropskih borzah so v nov trgovalni teden vstopili z rastjo. V središču pozornosti vlagateljev ostaja odziv držav na novi koronavirus. Za nekaj optimizma je poskrbelo dejstvo, da nekatere države na stari celini že sproščajo omejevalne ukrepe, glavna skrb pa ostajajo ZDA, poročajo tuje agencije. (STA)

Cena zahodnoteksaške nafte najnižje v 21 letih

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju znižale. Cena zahodnoteksaške nafte je padla na najnižjo raven v zadnjih 21 letih. (STA)

Zaradi novega koronavirusa v ZDA 9,2 milijona ljudi brez zdravstvenega zavarovanja

Zaradi pandemije novega koronavirusa je glede na ugotovitve študije Inštituta za ekonomsko politiko (EPI) v ZDA doslej v mesecu dni zdravstveno zavarovanje izgubilo okrog 9,2 milijona ljudi. Izgubili so ga zato, ker so ga imeli preko delodajalca in so ob izgubi zaposlitve ostali tudi brez zavarovanja. (STA)

Nazaj na novice