Dnevne novice - 16.04.2020
Objavljeno: 16. 04. 2020

SLOVENIJA

Krka z dobavami sledi večjemu povpraševanju

Krka v prvem letošnjem četrtletju kljub pandemiji koronavirusa ni zaznala negativnih posledic za oskrbovalno verigo, se pa nekoliko podaljšujejo transportne poti. Za zdaj se je povpraševanje po njihovih izdelkih povečalo in temu z dobavami tudi sledijo. Krka sicer letos na ravni skupine načrtuje rast prodaje. (STA)

Nova KBM lani z nekaj nižjim dobičkom kot leto pred tem

Skupina Nove KBM je leto 2019 zaključila z 62,5 milijona evrov čistega dobička, banka pa ga je v tem času ustvarila za 67,4 milijona evrov. Številki sta nekaj nižji kot leto pred tem, ko je skupina leto končala z deset milijoni evrov višjim dobičkom, na ravni banke pa so končali z dobrih osem milijonov evrov višjim čistim dobičkom. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Ministri EU o vplivu koronavirusa na finance in trgovino

Ministri EU, pristojni za trgovino, bodo danes na videokonferenčnem zasedanju razpravljali o vplivu pandemije novega koronavirusa na trgovinske odnose ter vzdržnost globalnih vrednostnih in dobavnih verig. Finančni ministri unije pa bodo nadaljevali razpravo o vplivu koronavirusa na finance in gospodarstvo. (STA)

Industrijska proizvodnja v območju z evrom februarja upadla

Industrijska proizvodnja v območju z evrom je v februarju po sezonsko prilagojenih podatkih glede na januar upadla za 0,1 odstotka, v EU pa je obseg ostal nespremenjen, je sporočil evropski statistični urad Eurostat. Februar je bil zadnji mesec, preden so številne evropske države ustavile del gospodarstva zaradi covida-19. (STA)

Nemška industrija z nekaj pripombami pozdravlja rahljanje ukrepov

Nemško industrijsko združenje BDI je danes pozdravilo rahljanje ukrepov, sprejetih z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa. Imajo pa v združenju nekaj pripomb, denimo glede velikosti trgovin, ki bodo lahko znova odprla vrata, povzema nemška tiskovna agencija dpa. (STA)

V ZDA marca največji padec industrijske proizvodnje po februarju 1946

Obseg industrijske proizvodnje v ZDA se je marca v primerjavi s februarjem po poročilu ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) zmanjšal za 5,4 odstotka, kar predstavlja največji padec po februarju 1946. Na medletni ravni je bil upad 5,5-odstoten. (STA)

Nazaj na novice