Dnevne novice - 10.04.2020
Objavljeno: 10. 04. 2020

SLOVENIJA

Šircelj: Dogovor o fiskalnem svežnju je korak v pravo smer

Dogovor o fiskalnem svežnju v odziv na pandemijo novega koronavirusa je korak v pravo smer, je v prvem odzivu ocenil finančni minister Andrej Šircelj. "Imamo nekaj novih instrumentov, sedaj se osredotočimo na okrevanje. Pokazali smo trezno, odgovorno, hitro, a tudi ambiciozno in preudarno pot do okrevanja," je poudaril. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Evropske in newyorške borze zaprte

Vodilne evropske in newyorške borze bodo danes v luči velikonočnih praznikov zaprte. Trgovanje bo na večini borz znova steklo v torek. V četrtek so trgovanje sklenile z rastjo na krilih optimizma, da se pandemija novega koronavirusa vendarle približuje vrhuncu, razmere pa se bodo sčasoma normalizirale. (STA)

IMF zaradi koronavirusa napoveduje največji gospodarski upad od velike depresije

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je pred spletnim spomladanskim zasedanjem IMF in Svetovne banke prihodnji teden sporočila, da bo koronavirus povzročil največji gospodarski upad od časa velike depresije, ki se je začela leta 1929. (STA)

Fed v podporo gospodarstvu zagotovil še 2300 milijard dolarjev

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je za spopad s posledicami pandemije novega koronavirusa napovedala novo serijo finančnih operacij, s katerimi bo podjetjem, gospodinjstvom, državi in lokalnim oblastem, ki so jih prizadeli ukrepi za zajezitev virusa, zagotovila 2300 milijard dolarjev (2115 milijard evrov). (STA)

Bank of England pripravljena financirati britanske ukrepe

Britanska centralna banka Bank of England je potrdila pripravljenost za začasno financiranje britanske vlade v spopadu z epidemijo novega koronavirusa, če ta sredstev ne bo uspela takoj zbrati na dolžniških trgih. S tem bo oživila ukrep, ki ga je nazadnje širše uporabljala med finančno krizo leta 2008. (STA)

EU dosegla dogovor o fiskalnem svežnju v odziv na pandemijo

Finančni ministri EU so danes dosegli dogovor o približno 500 milijard evrov vrednem fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa. Ta vključuje možnost brezpogojne pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM za zdravstvene izdatke. Strinjanja glede skupnih obveznic pa pričakovano ni. (STA)

Mehika zadržuje dogovor Opec+ o zmanjšanju proizvodnje nafte

Države članice naftnega kartela Opec so s partnericami v razširjeni skupini Opec+ načeloma dosegle dogovor o velikem zmanjšanju proizvodnje nafte. Maja in junija naj bi načrpale za 10 milijonov 159-litrskih sodov nafte dnevno manj, je po maratonskih pogovorih sporočil Opec. A bo uresničitev dogovora odvisna od Mehike, ki zaenkrat nanj še ni pristala. (STA)

SRBIJA

NBS znižala obrestno mero

Izvršni odbor srbske Narodne banke Srbije se je na včerajšnji seji odločil, da bo znižal svojo referenčno obrestno mero na 1,5 odstotka, da bi zmanjšal negativne učinke virusa Covid-19 na gospodarsko aktivnost in hkrati zagotovil, da bo inflacija srednjeročno ostala v okviru cilja. (Ilirika)

Nazaj na novice