Dnevne novice - 08.04.2020
Objavljeno: 08. 04. 2020

SLOVENIJA

Slovenija se je zadolžila za novih 2,25 milijarde evrov

Slovenija se je danes z izdajo nove desetletne obveznice ter povečanjem obsega dveh predhodnih izdaj obveznic zadolžila za novih 2,25 milijarde evrov, so sporočili z ministrstva za finance. (STA)

MEDNARODNI TRGI

Finančni ministri EU še brez dogovora o protikoronskem fiskalnem svežnju, nadaljujejo v četrtek

Finančni ministri EU kljub maratonskemu videokonferenčnemu zasedanju še niso uspeli preseči globokih nesoglasij glede fiskalnega svežnja za gospodarsko okrevanje po pandemiji. Glavni razlog so razhajanja med Italijo in Nizozemsko glede pogojevanja pomoči iz ESM in vprašanja skupnega zadolževanja. Nadaljevali bodo v četrtek. (STA)

Francija v recesiji

Francosko gospodarstvo se je v prvem letošnjem četrtletju skrčilo za šest odstotkov in je v recesiji, je sporočila francoska centralna banka. V zadnjem lanskem četrtletju se je francoski BDP namreč zmanjšal za 0,1 odstotka, dve zaporedni četrtletji krčenja pa tehnično gledano pomenita recesijo. (STA)

ECB marca z odkupom obveznic izdatno priskočila na pomoč Italiji

Potem ko je Evropska centralna banka (ECB) odpravila ključno omejitev, to je, da je mogoče odkupiti le 33 odstotkov obveznic neke evrske države, je to marca že izkoristila in izdatno priskočila na pomoč Italiji, ki jo je pandemija novega koronavirusa močno prizadela. Delež odkupljenih italijanskih obveznic je bil namreč med vsemi 35-odstoten. (STA)

Nazaj na novice