Dnevne novice - 02.04.2020
Objavljeno: 02. 04. 2020

SLOVENIJA

Protikoronskemu zakonu se obeta podpora, opozicija želi širši krog upravičencev

Predlogu zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa se ob današnji obravnavi na izredni seji DZ obeta podpora. V poslanskih skupinah se strinjajo, da mora država priskočiti na pomoč prizadetim, pri čemer poslanci opozicije menijo, da bi morali krog upravičencev precej bolj razširiti. (STA)

MEDNARODNI TRGI

V ZDA nov rekord - 6,6 milijona vlog za nadomestilo za brezposelnost

V ZDA po ukrepih za omejitev gibanja zaradi pandemije novega koronavirusa beležijo drastično poslabšanje položaja na trgu dela. Minuli teden je tako znova prišlo do rekordnega števila novih zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost, in sicer 6,6 milijona. V tednu pred tem jih je bilo 3,3 milijona. (STA)

Bruselj predlaga nov sveženj pomoči v boju proti koronavirusu

Evropska komisija je danes predlagala nov sveženj pomoči v boju proti novemu koronavirusu, ki vključuje 100 milijard evrov posojil za preprečitev odpuščanja delavcev in maksimalno prožnost pri črpanju evropskih sredstev. EU je doslej v bitki z virusom mobilizirala že 2770 milijard evrov, je izpostavila predsednica komisije Ursula von der Leyen. (STA)

Softbank umaknil tri milijarde dolarjev težko ponudbo startupu Wework

Japonski telekomunikacijski in investicijski velikan Softbank Group je preklical do tri milijarde dolarjev (2,7 milijarde evrov) vredno injekcijo startup podjetju za deljenje pisarniških prostorov in delavnic Wework, s katero bi povečal delež v tej družbi. Kot so pojasnili v konglomeratu, določeni pogoji niso bili izpolnjeni. (STA)

V Lufthansi na skrajšan delovnik 60 odstotkov zaposlenih

Nemški letalski velikan Lufthansa bo v državno shemo dela za skrajšan čas vključil 87.000 zaposlenih, kar predstavlja več kot 60 odstotkov njegove delovne sile. Lufthansa se namreč tako kot njeni konkurenti bori s posledicami ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, med katerimi je tudi prepoved zračnega javnega prometa.
Nazaj na novice