Dnevne novice - 19.03.2020
Objavljeno: 19. 03. 2020

SLOVENIJA

Vlada s predlogom zakona podjetjem omogoča odlog plačila posojil

Vlada je sprejela predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, po katerem bodo banke in hranilnice za obdobje 12 mesecev lahko odložile plačila posojil gospodarskim družbam, zadrugam, samostojnim podjetnikom in kmetom. Tistim, ki jim je bilo z odlokom onemogočeno poslovanje, morajo banke to obvezno odobriti. (STA)

Slovenija januarja z eno najvišjih mesečnih rasti gradbenih del v EU

Obseg gradbenih del v območju evra je bil januarja za 3,6 odstotka večji kot decembra, v EU pa se je povečal za 3,9 odstotka, kaže prva ocena evropskega statističnega urada Eurostat. Slovenija je zabeležila 10,2-odstotno rast in se s tem uvrstila na drugo mesto med članicami EU, za katere je Eurostat imel podatke.

MEDNARODNI TRGI

Ifo: Nemčiji zaradi koronavirusa grozi globoka recesija

Posledice pandemije novega koronavirusa lahko nemško gospodarstvo pahnejo v globoko recesijo, je danes opozoril münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Posledic trenutno podrobneje ni mogoče napovedati, zgovoren pa je podatek, da je kazalnik gospodarske klime v Nemčiji marca glede na februar utrpel največji padec po letu 1991, so dodali. (STA)

ECB v 750-milijardni program odkupovanja obveznic

Evropska centralna banka (ECB) je ponoči napovedala dodaten, 750 milijard evrov vreden program odkupovanja obveznic. Do ukrepa, ki so ga poimenovali urgentni pandemični program odkupov, prihaja šest dni po napovedi niza ukrepov za blaženje posledic širjenja novega koronavirusa na gospodarstvo evrskega območja. (STA)

Švicarska centralna banka z dodatnimi ukrepi za stabilizacijo franka

Švicarska centralna banka je danes sporočila, da ključno obrestno mero ohranja pri -0,75 odstotka, bo pa okrepila ukrepe na deviznih trgih za stabilizacijo švicarskega franka. Za letos je Švici napovedala krčenje BDP, a pozvala k optimizmu: "Če se bodo razmere v drugem polletju normalizirale, bi bila lahko prihodnje leto rast spet visoka." (STA)

Nazaj na novice