Dnevne novice - 18.03.2020
Objavljeno: 18. 03. 2020

SLOVENIJA

Odbor DZ potrdil predlog interventnega državnega sofinanciranja čakanja na delo

Odbor DZ za delo je danes brez glasu proti potrdil predlog zakona, po katerem bo država pomagala delodajalcem, ki zaradi pandemije koronavirusa ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo. Ukrep bo veljal tudi za samozaposlene. (STA)

Vlada podjetjem ponuja odlog različnih davčnih obveznosti

Vlada je na dopisni seji sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, s katerim se bo administrativno razbremenilo podjetnike in podjetja v času, ko se soočajo s posledicami epidemije novega koronavirusa. Med drugim se podaljšujejo roki za predložitev davčnih obračunov in omogoča odlog plačila davkov.

Vlada podjetjem ponuja odlog odplačevanja kreditov

Podjetjem, ki so se zaradi epidemije novega koronavirusa znašla v težavah, bi vlada priskočila na pomoč tudi z odlogom odplačevanja kreditov. Banke bodo lahko podjetjem odobrile odlog plačila obveznosti iz kreditnih pogodb za 12 mesecev, je razvidno iz predloga, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu.

MEDNARODNI TRGI

Velika Britanija bo aktivirala za 330 milijard funtov poroštev

Velika Britanija bo s ciljem spodbuditi gospodarstvo, ki ga je prizadelo širjenje novega koronavirusa, aktivirala za 330 milijard funtov (363 milijard evrov) poroštev. Ukrep, ki predstavlja 15 odstotkov britanskega bruto domačega proizvoda, bo namenjen podjetjem, prizadetim zaradi epidemije. (STA)

BMW za mesec dni zapira tovarne po Evropi

Nemški proizvajalec avtomobilov BMW je sporočil, da za mesec dni zapira vse svoje evropske tovarne in tudi tovarno v Afriki. S tem BMW sledi tekmecem, ki so se zaradi pandemije novega koronavirusa odločili za enak ukrep. V družbi so za letos tudi napovedali občuten padec dobička. (STA)

Koronavirus povzročil tudi zaprtje Daimlerjevih in Fordovih tovarn v Evropi

Nemški proizvajalec avtomobilov Daimler in ameriški avtomobilski velikan Ford zaradi širjenja novega koronavirusa zapirata svoje tovarne v Evropi. Prvi trenutno predvideva zaprtje za 14 dni, drugi pa do nadaljnjega. (STA)

SRBIJA

Moratorij za odplačilo posojila

Narodna banka Srbije je uvedla moratorij za vračilo posojila. V izrednem stanju banka ali ponudnik lizinga ne bo zaračunala zamudnih obresti za zamudne in neporavnane terjatve in ne bo sprožila izvršnih postopkov. Tisti, ki želijo nadaljevati z odplačilom, bodo imeli to priložnost. (N1)

Nazaj na novice